Vrijwel iedere ouder krijgt er wel eens mee te maken, gezeur van kinderen aan de eettafel. ‘Dat lust ik niet’ tot aan dramatisch gegil en gehuil, net zo lang tot het hele gezin met een kop op onweer aan tafel zit. En daar sta je dan je best voor te doen in de keuken. Gezond eten biedt je kinderen bouwstenen om gezond groot te worden: binnen een mum van tijd van dat kleine kinderbedje door te groeien naar een meisjes- of jongensbed en om uiteindelijk als puber niet meer uit dat tienerbed te krijgen zijn. Maar hoe krijg je je kind nu aan het eten, zonder gezeur en zonder gedoe? We geven je hier 6 tips om strijd aan de eettafel te voorkomen.

Tip 1: Combineren

Deze tip werkt vooral bij de jongere kinderen. Is er een specifiek onderdeel van de maaltijd wat je kind niet lust? Combineer deze dan iets met wat hij of zij wel heel erg lekker vindt. Kijk eens of je het voor elkaar krijgt om een hap van het ‘lekkere’ tegelijk met een hap van het ‘vieze’ te nemen. Of laat je kind om en om een hap nemen. Eerst een hapje van wat het niet lust en dan een hapje van wat het wel lust.

Tip 2: Wees duidelijk en consequent

Regels zijn er om verbroken te worden, toch? Nu geeft het niet om zo nu en dan eens af te wijken van de regels, mits je kind daar zelf ook mee om kan gaan. Bij lastige eters is dat alleen niet zo handig. Wees duidelijk in wat je verwacht, bijvoorbeeld dat er minstens vijf happen gegeten moet worden, en hou je hier aan vast. Merkt je kind namelijk dat jij gevoelig bent voor gedrein en gedram, dan zal het de volgende keer nog meer uit de kast halen om te voorkomen dat het iets moet eten wat het niet lust. Maar goed, consequent zijn geldt natuurlijk voor de hele opvoeding.

Tip 3: Eten wat de pot schaft

Er zijn ouders die ervoor kiezen voor hun moeilijke eter dan maar een alternatief te maken of, misschien nog wel ‘erger’, het kind dan maar een broodje te geven als er uiteindelijk niets gegeten wordt. Het enige signaal wat je daarmee geeft, is dat ze niet hoeven te eten wat je ze voorschotelt. Het kost je ook nog eens meer tijd en energie om alternatieven te bereiden. Dan ligt je kind maar met honger in zijn mooie steigerhouten bed. Uiteindelijk zal het kwartje vallen en gaat je kind wel eten. Daarbij komt dat ze soms iets vaker moeten proeven om een smaak te kunnen waarderen.

Tip 4: Laat je kind meehelpen in de keuken

Samen koken is enorm leuk. En omdat je kind direct ziet hoe het eten bereid wordt, zal het met meer smaak van zijn gekookte maaltijd eten. Kies er eventueel voor om je kind te laten koken wat hij of zij zelf wil, maar met bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld dat er een bepaalde hoeveelheid groente in het eten verwerkt moet zijn.

Tip 5: Blijf rustig

Natuurlijk is het enorm frustrerend als je kind iedere dag opnieuw een drama maakt van wat je voor zijn of haar neus zet. Die dagelijkse drama’s kunnen zwaar drukken op de sfeer aan tafel. Gemopper van de ouders, gehuil van het kind en dan kun je je wel voorstellen hoe gezellig het avondeten is. Probeer het los te laten en de sfeer ontspannen te houden. Hoe bozer jij op je kind wordt omdat het niet wil eten, hoe dwarser het wordt. Zet het bord wat verder weg, nog net binnen het bereik van je kind en negeer het niet willen eten van je kind verder. En misschien, heel misschien, pakt je kind vanzelf het bord om een hapje te eten. En dat hapje wordt natuurlijk gevolgd door een luid applaus!

Tip 6: Overzichtelijke porties

Kijkt je kind als een een berg tegen het eten van die dag op? Dan helpt het natuurlijk niets als het bord volgeladen ligt met hetgeen je kind niet lust. Geef kleine en overzichtelijke porties. Daarmee voorkom je dat je kind vooral blijft hangen in en blokkeert door ‘moet ik zooooveel eten? Dat hoef ik niet hoor!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.