Sinds de komst van internet is er een wereld voor ons opengegaan. Internet biedt zoveel gemak, dat we er vrijwel niet meer zonder kunnen. Veel ouders van nu kunnen zich nog wel herinneren hoe het was voordat we internet kenden. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder.


Maar met een wereld vol mogelijkheden, waarin je je boodschappen online bestelt terwijl je kind ligt te slapen in zijn halfhoogslaper, zijn er ook veel gevaren bijgekomen. Hoe houd je je kind nu veilig in dit digitale tijdperk?

Houd toezicht

Voor veel ouders is een tablet met internet een uitkomst. Veel kinderen blijven langer in hun halfhoogslapers liggen dankzij deze uitvinding. Lekker spelletjes spelen of filmpjes kijken terwijl papa en mama nog even verder slapen. Leuk, en handig misschien, maar niet altijd even veilig.

Kan je kind filmpjes zoeken op YouTube, dan kan het ook zomaar zijn dat ze met content in aanraking komen die niet voor jonge kijkertjes geschikt is. Zet er dan ook YouTube voor kinderen op. Hierdoor krijgen ze alleen video’s te zien die voor kinderen geschikt zijn.

Oudere kinderen (weg)wijs maken op internet

Oudere kinderen maken op een uitgebreidere manier gebruik van internet dan jongere. Denk aan surfen, online gamen en social media. Een van de belangrijkste en eerste lessen die je je kind leert, is dat niets is wat het lijkt op internet. Die knaap waartegen je speelt op de PlayStation kan wel zeggen dat hij net als jij 10 is. Maar het kan net zo goed een vieze oude man zijn die hele andere dingen in zijn hoofd heeft dan een potje Fortnite.

Leer je kind nooit NAW-gegevens door te geven en al helemaal niet iets in het echte leven af te spreken. Geef ze ook het vertrouwen dat ze zich bij je melden als ze onraad ruiken of onjuist bejegend worden. Leer je kind ook om nooit, maar dan ook nooit ongepaste (bloot-)foto’s van zichzelf via internet/whatsapp te verspreiden. Het belandt in de verkeerde handen en blijft ze tot in de eeuwigheid achtervolgen.

Leer kinderen zoveel mogelijk over de gevaren van internet en wat ze er tegen kunnen doen. Denk hierbij aan phishing, malware, hacken en cybercriminaliteit. Laat ze eventueel gebruik maken van een VPN verbinding, zeker wanneer ze wat ouder zijn en op hun mobieltje hun mail of saldo checken. Een VPN verbinding zorgt ervoor dat gegevens, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden, versleuteld worden verstuurd.

Onderscheppen hackers deze, dan kunnen ze de informatie niet lezen. Wijs ze ook op de gevaren van een openbare wifi-verbinding. Het klinkt ideaal, maar als hackers deze nabootsen en je verstuurt je wachtwoord, dan beschikken ze ook hier over. En als laatste: controleer de telefoons en tablets van je kinderen. Welke berichten worden er verstuurd en ontvangen en kan het door de beugel?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.