Onze oudste pakte tot een aantal maanden geleden nooit een boek uit de kast. Hoewel hij planken vol heeft staan, was hij er niet toe te bewegen om eens lekker te gaan lezen. Tot hij het boek “Warrior Cats – De wildernis in” kreeg. Het verhaal sprak hem wel aan en hij begon, met lichte tegenzin, aan het eerste hoofdstuk. Na ongeveer 1,5 uur keek ik eens achter me….meneer zat nog steeds te lezen en was daar niet in te onderbreken. Toen hij na een paar dagen het boek uit had, begon hij aan “De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen”. Deze las hij in één ruk, ‘s avonds in bed uit (daar kwamen we achter toen we om 23.00 uur naar bed gingen en hij net klaar was met lezen). Omdat hij toch ineens een boekenwurm is geworden, kreeg hij van opa en oma een e-reader voor zijn goede rapport. Deze gebruikt hij nu al een tijdje en hij is er helemaal blij mee. Waarom ook jij voor je kind(eren) een e-reader zou “moeten” aanschaffen, vertel ik hieronder!

Aanpassen naar de wensen van het kind

Je kunt bij een e-reader niet alleen het lettertype veranderen, maar ook de grootte ervan en de regelafstand. Dit zorgt ervoor dat een e-reader ook zeer geschikt is voor kinderen die net gaan lezen, of de diagnose dyslexie hebben. E-books zijn er trouwens ook op AVI niveau, vanaf AVI start tot AVI E7. Tip: Lees meer over avi leesniveaus. Ook kun je tegenwoordig handige hoesjes kopen waar de e-reader in kan. Deze zou je zelf kunnen versieren met bijvoorbeeld washi tape, leuke stickers, of voorzien van een sticker met naam.

Scheelt geld en ruimte

Natuurlijk betaal je voor de aanschaf van een e-reader, maar daarna merk je al snel dat e-books nou eenmaal een stuk goedkoper zijn dan papieren boeken. Ook scheelt het je een heleboel ruimte in de kast. Geloof mij, als je kind op zo’n hoog tempo leest als die van ons, dan heb je binnen een maand een hele boekenkast vol staan. Staat misschien wel gezellig, maar die ruimte kun je ook ergens anders goed voor gebruiken. Misschien kun je op die planken wel wat leuke spelletjes kwijt, voor tijdens een gezellige familieavond.

Je kunt heel erg veel boeken kwijt op een e-reader

Op de meeste e-readers kun je honderden boeken kwijt, zonder dat je hem hoeft uit te breiden met een geheugenkaartje. Je maakt gemakkelijk mapjes aan, door je e-reader met je pc te verbinden. Wij hebben de boeken per serie op de e-reader van de oudste gezet, maar je kunt dit uiteraard ook per schrijver of genre doen, net wat je zelf wilt. Zolang het maar handig ingedeeld is, dus gemakkelijk in gebruik voor het kind.

Makkelijk in de hand te houden

Waar een papieren boek soms wat lomp vasthoudt, zeker als het een omnibus betreft, is een e-reader een stuk gemakkelijker vast te houden. Ook kleine kinderen, die net beginnen met lezen, hoeven niet meer een zwaar boek in hun handen te houden. De pagina omslaan gaat ook een stuk gemakkelijker, je hoeft alleen maar op het knopje te drukken en je gaat naar de volgende pagina.

Batterij gaat lang mee

Wat mij opgevallen is, is dat de batterij lang meegaat. Onze oudste kan bijna een maand lezen (iedere avond ongeveer 25 tot 30 pagina’s) zonder dat de batterij leeg gaat. Je laadt hem trouwens gemakkelijk op met een kabeltje (zit er automatisch bij als je een e-reader aanschaft, maar ook een universeel kabeltje van de gemiddelde smartphone past er op). Wij hebben trouwens een e-reader zonder verlichting, maar als ik mijn moeder moet geloven, gaat ook de batterij van een e-reader met verlichting lang mee. Omdat wij geen nachtelijke lezers in huis willen hebben, is onze keus bewust geweest om niet te gaan voor een verlichte variant.

Gemakkelijk mee te nemen

Boeken nemen niet alleen heel veel ruimte in in je tas of koffer, maar wegen ook nog eens een stuk meer. Een e-reader neem je gemakkelijk mee, ook bijvoorbeeld in je handbagage in het vliegtuig, of als je een lange reis in de auto of trein moet maken. Ook al staan er 300 boeken op de e-reader, meer wegen zal hij zeker weten niet. 300 papieren boeken meenemen is wel een dingetje.

E-books zijn nooit uitverkocht en je kunt ze altijd en overal kopen

Waar een populair boek soms uitverkocht kan zijn, is dit bij e-books nooit het geval. Daarnaast kun je altijd en overal een nieuw e-book kopen, zodat er snel weer verder gelezen kan worden. E-books zijn trouwens regelmatig in de aanbieding, dus dat is iets om goed in de gaten te houden.

Geen ezelsoren meer

Als ik zelf ergens een hekel aan heb, dan is het aan ezelsoren in boeken. Vroeger leende ik wel eens een boek uit om hem vervolgens terug te krijgen, vol met ezelsoren. De e-reader onthoudt automatisch op welke pagina je gebleven bent, zodat je meteen na het opstarten weer verder kunt lezen.

Afbeelding: Pixabay

4 gedachten over “Zo kreeg ik mijn kind aan het lezen; waarom je een e-reader zou moeten kopen.

  1. Hoi Amanda, wat geweldig he zo’n e-reader! Mijn dochter (2013) verslindt ook het ene boek na het andere. Ze leest liever op de e-reader in plaats van een echt boek omdat het zo lekker licht is.
    Ik maakte een overzicht van de e-readers die geschikt zijn voor kinderen. Dat kan voor jouw lezers ook interessant zijn om te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.