Vaak hoor je ouders vertellen over het sticker beloningssysteem dat ze gebruiken als ze hun kind zindelijk willen krijgen. Ook zijn er waarschijnlijk voldoende ouders die een toetje of een ijsje beloven wanneer hun kind het bord leeg eet. Belonen kan op heel veel verschillende manieren, wat het beste bij jou en je kind past bepaal je helemaal zelf.

Waar kun je je kind voor belonen

Deze is makkelijk, jij bepaalt zelf waar je je kind voor wilt belonen. Enkele voorbeelden:

– Zelf naar de wc gaan
– Zelf aankleden
– Zelf brood smeren
– Zelf de eigen kamer opruimen
– Bord leegeten
– Helpen in huis met bepaalde klusjes

De do’s and don’ts van een beloningssysteem

Ga jij samen met je kind werken met een beloningssysteem dan is duidelijkheid heel erg belangrijk. Spreek samen met je kind goed af hoe en waarom jullie gaan werken met een beloningssysteem. Daarnaast is het belangrijk dat je consequent bent in het geven van beloningen en daarbij altijd positief blijft. ‘Je hebt het heel goed geprobeerd om op tijd naar de wc te gaan maar je was net te laat, volgende keer gaat het je wel lukken en krijg je een sticker’.

Benoem het als je kind iets extra’s doet maar geef niet zomaar een extra sticker weg. ‘Wat goed van jou dat je eigen ontbijt hebt gemaakt en daarna ook nog je spullen op het aanrecht hebt gezet! We gaan een sticker plakken, laten we een extra grote zoeken omdat je het vandaag extra goed hebt gedaan’. Als je hiervoor een extra sticker zou geven dan ben je niet consequent en verwacht je kind voor elk extraatje een sticker. Dit zorgt voor ruis tussen jou en je kind waardoor de afspraken niet meer helder zijn.

Zorg dat de beloning direct gegeven wordt of zodra de mogelijkheid daar is en stel het niet uit.

Welke beloningssysteem je ook kiest, zorg dat jullie je beiden kunnen vinden in dit systeem.

Welk beloningssysteem ga je gebruiken

Een beloningssysteem kun je natuurlijk kant en klaar kopen maar zelf maken is veel leuker. Onderstaande twee beloningssystemen zijn heel goed zelf te maken.

Het meest bekende systeem is wellicht het stickersysteem. Online zijn veel kant en klaar pakketten met stickers en voorbeelden te verkrijgen. Een sticker systeem maak je ook heel gemakkelijk zelf. Met een groot vel papier kom je al een heel eind. Schrijf bovenaan het papier wat de opdracht is, bijvoorbeeld ‘Ik heb mijzelf aangekleed’. Daaronder teken je een kalender met de maanden en de dagen. Deze kun je makkelijk van het internet af halen, uitprinten en opplakken. Hang deze op een zichtbare plek en plakken maar.

Een ander systeem, welke wat meer geschikt is voor wat oudere kinderen, is een knikkersysteem. Bij een knikkersysteem verdient je kind een knikker in plaats van een sticker. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je kind een knikker krijgt voor elke keer dat het zijn kamer op ruimt of bijvoorbeeld voor elke keer dat het zijn eigen brood voor school smeert. Elke keer als dit gebeurt ontvangt je kind een knikker. Deze knikker stop je in een glazen pot die ergens duidelijk zichtbaar neergezet wordt. Nu kunnen jullie samen zien hoeveel knikkers er al verdient zijn. Vervolgens kan je kind deze knikkers gebruiken om bepaalde privileges te verdienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tien minuten later naar bed of misschien een uitje naar de bioscoop. Aan elke beloning hang je een ander aantal knikkers, zo kan tien minuten later naar bed al voor vijf knikkers gekocht worden maar kost een uitje naar de bioscoop misschien wel twintig knikkers. Zorg er bij deze methode wel voor dat er duidelijke afspraken gemaakt zijn over wanneer een knikker verdient kan worden en bedenk samen hoeveel knikkers je kind nodig heeft voor een bepaalde beloning.

Wees creatief en kies wat er bij jullie past

Bij het kiezen van een beloningssysteem kies je voor een systeem dat past binnen jullie gezin, binnen jullie opvoedingsstijl en binnen jullie gezinsritme. Blijf altijd positief, ook als het even niet goed werkt.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.