Iedere keer wanneer je met je kleintje de deur uitgaat, moet je niet vergeten om luiers en billendoekjes mee te nemen. Hoe fijn is het dan ook wanneer je kindje zindelijk is! En dan hebben we het nog niet eens over de nachtelijke luiers waarbij de ontlasting bijna tegen het dak van het kinderbed met huisje zit. Een ander voordeel van een zindelijk kind is dat je een behoorlijk bedrag bespaart doordat je geen luiers meer hoeft te kopen. Maar wanneer is je kind er aan toe om te starten met zindelijkheidstraining en hoe zit het met de zindelijkheid ‘s nachts?

Tekenen waar je aan merkt dat je kind klaar is om zindelijk te worden

Gemiddeld genomen, is een kind na de tweede verjaardag fysiek in staat om met de zindelijkheidstraining te starten. Dit komt doordat een kind pas vanaf de leeftijd van twee jaar lichamelijk in staat is om controle te hebben over zijn sluitspieren, en dus dan pas urine en ontlasting zou kunnen ophouden.

Daarnaast moet je kind ook bewust zijn van het feit dat hij moet plassen of poepen. Tot de leeftijd van ongeveer een maand of vijftien is deze bewustwording niet aanwezig. Feitelijk laten ze het tot die tijd gewoon lopen. Wanneer ze wel het besef hebben dat ze hun behoeften moeten doen, merk je vaak dat ze even stoppen met spelen of een rustig plekje opzoeken.

Zindelijkheid in de nacht

Zindelijkheid in de nacht komt vaak wat later dan overdag. Is je kind overdag zindelijk, dan volgt de nachtzindelijkheid vaak binnen enkele maanden. Natuurlijk is dit niet vanzelfsprekend. Bedplassen is aan de orde wanneer je kind al geruime tijd zindelijk is en vanaf de leeftijd van 6 jaar toch ‘s nachts nog wel eens een ongelukje heeft. Bescherm het matras van het bed in zo’n geval met een molton. De maat pas je aan op de maat van het matras. Is het matras van het kinderbed 90×200 cm, dan heb je dus een molton van hetzelfde formaat nodig.

Is je kind een lange tijd zindelijk geweest in de nacht en nu ineens niet meer? Dan kan er iets aan de hand zijn. Slaapt het bijvoorbeeld nog in een peuterbed, overweeg dan eens de overstap naar een groter bed. Soms geeft een kind onbewust het signaal af aan een groter bed toe te zijn. Voor een groter bed met nog wel geborgenheid, zou je voor een huisjesbed kunnen kiezen. Plast je kind nog vaak in bed, dan kan dit best vervelend zijn, voor jou en voor je kind. Maak je kind dan ook wakker om te gaan plassen wanneer jij naar bed gaat.

En maak je kind dan ook écht wakker. Doordat je kind echt wakker is, wordt het bewust van het plassen ‘s nachts. Soms slapen kinderen ook gewoon te diep om wakker te worden van de prikkel om te moeten plassen. Door je kind goed wakker te maken, kun je het aanleren dat het er wel zelf wakker van wordt.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.