Als leerkracht weet je vast als geen ander hoe belangrijk het is om betrokken te zijn bij je leerlingen. Om te weten wat er speelt, wat hun leefwereld is en wat hen bezig houdt. Dat doe je natuurlijk, allereerst, door voldoende interactie en samenwerking. Maar wist je dat er daarnaast ook een heleboel handige tools bestaan die je in je lessen kan gebruiken? Van spellen tot vormingen en educatieve methodieken: dankzij deze tools wordt het makkelijker om dicht bij je leerlingen te staan. 

Gebruik educatieve gezelschapsspellen in de les

Er bestaan heel wat spelletjes om betrokkenheid te creëren, vooral omdat ze leerlingen op een speelse manier laten samenwerken en nadenken. Een gezelschapsspel voor 2 is bijvoorbeeld ideaal om leerlingen in duo’s actief te betrekken bij de leerstof. Zo bestaan er spellen die draaien om taalvaardigheid, rekenen of emotionele intelligentie. Door duo’s te vormen en je leerlingen afwisselend met andere partners te laten spelen, creëer je een dynamische en veilige omgeving waarin leerlingen van elkaar kunnen leren. Bovendien zijn gezelschapsspellen vaak zo vormgegeven dat ze ook zelfstandigheid en probleemoplossend denken stimuleren. Op die manier kun je zelfs met een simpel spel een waardevolle les creëren.

Pimento: een tool voor inzicht in de leefwereld van je leerlingen

Inzicht krijgen in de leefwereld van je leerlingen is niet altijd makkelijk, zeker niet als ze bepaalde dingen niet snel delen. Hier komt Pimento goed van pas. Pimento is een tool die leerkrachten helpt om het sociale en emotionele welzijn van leerlingen in kaart te brengen. Het programma werkt met vragenlijsten en oefeningen die je kunt gebruiken om leerlingen te laten reflecteren op hun emoties, zorgen en persoonlijke doelen. Dit helpt niet alleen om leerlingen beter te begrijpen, maar geeft jou als leerkracht ook concrete handvatten om hen extra te ondersteunen waar nodig.

Digitale werkvormen voor een interactief klaslokaal

Betrokken zijn bij je leerlingen betekent ook dat je meegaat met hun interesses en de technologieën die zij gebruiken. Digitale tools zoals Kahoot, Quizlet en Mentimeter maken je lessen interactiever en laten leerlingen actief meedoen. Met Kahoot kun je bijvoorbeeld een quiz maken over de lesstof. Quizlet helpt leerlingen dan weer om zelfstandig te oefenen en herhalen, terwijl Mentimeter je toelaat om anonieme feedback te verzamelen, zodat je een beeld krijgt van wat de klas écht denkt over bepaalde onderwerpen. Deze tools zijn laagdrempelig en kunnen in verschillende vakken en onderwerpen geïntegreerd worden, zodat ze niet alleen helpen met kennisoverdracht, maar ook met de betrokkenheid in de klas.

Tijd voor reflectie: een dagboek als tool

Je had er misschien nog niet aan gedacht, maar je leerlingen een dagboek laten bijhouden kan niet alleen nuttig zijn voor je hen, maar ook voor jou als leerkracht. Door regelmatig reflectiemomenten in te bouwen, zoals een korte schrijfsessie aan het begin of eind van de les, geef je leerlingen de kans om stil te staan bij wat hen bezighoudt. Dit kan gaan over hoe ze zich voelen, wat ze moeilijk vinden of waar ze trots op zijn. Door de dagboeknotities te bespreken, kun je als leerkracht een open en veilige sfeer creëren waarin leerlingen zich gehoord voelen.

Daarnaast kan het ook nuttig zijn om zelf een reflectie dagboek bij te houden over je interacties met de klas, zodat je kunt inspelen op wat goed werkt en wat misschien anders kan.

Versterk het groepsgevoel met teamactiviteiten

Een hecht klasgevoel zorgt ervoor dat leerlingen zich veilig voelen en beter kunnen leren. Naast individuele aandacht is het dus ook belangrijk om te investeren in het groepsgevoel. Organiseer daarom voldoende activiteiten die jullie samen als team kunnen doen, zoals sportactiviteiten of gezamenlijke projecten. Je kan ook geregeld activiteiten organiseren buiten de les, zoals een spelmiddag of sportdag, voor een fijne afwisseling zijn en als extra hulpmiddel om de band tussen leerlingen te versterken. Vergeet niet om ook als leerkracht af en toe mee te doen om te laten zien dat je betrokken bent en plezier hebt in hun leerproces.

Afbeelding: Pexels – Arthur Krijgsman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.