Wanneer je relatie enige serieuze vormen gaat aannemen, bespreken jij en je partner al hoe jullie denken en hopen dat de toekomst eruit gaat zien. Waar jullie gaan wonen, of jullie gaan trouwen en natuurlijk of jullie kinderen willen. Het aftasten begint, want hoe zie je de opvoeding voor je en vooral ook dromen over de namen van de toekomstige kinderen en op wie van de ouders ze bij voorkeur lijken. 

Daar beginnen al je verwachtingen voor het kind wat mogelijk nog lang niet geboren wordt. En als je dan uiteindelijk ouders geworden bent, droom je van de grootse successen die je kind te wachten staan. Het klinkt misschien zwaar, onterecht en oneerlijk richting je kind, maar je voelt toch zeker op zijn minst een lichte teleurstelling als je te horen krijgt dat je kind helemaal niet mee kan komen op school.

Is mijn kind gewoon dom?

Mogelijk is dat de eerste gedachte die je krijgt, je kind is dom. Laten we vooropstellen dat ieder kind anders is en ze stuk voor stuk hun eigen talenten hebben. En aangezien er meer mensen niet gemiddeld zijn dan wel, kan het zijn dat je kind minder dan gemiddeld intelligent is, maar het hoeft niet. Maar je doet je kind tekort om direct aan de intelligentie te twijfelen. Het steekt wel, als je stiekem naar je slapende kind in dat houten kinderbed kijkt. Toch, stop die emoties maar even ver weg in het kinderbed met opbergruimte, ga eerst aan de slag en kijk hoe en of jij je kind kan helpen. 

Zijn er specifieke leerproblemen?

Er zijn diverse stempels op een kind te drukken, en al mopperen we wel eens dat kinderen zo snel een stempel krijgen tegenwoordig. Toch moet de vraag of er een specifieke leerstoornis aan ten grondslag ligt, het uitgangspunt zijn. Misschien heeft je kind wel dyslexie of dyscalculie. Misschien kan je zoon of dochter zich enorm moeilijk concentreren waardoor het de instructie van de leerkracht niet meekrijgt.

Ga in gesprek met de leerkracht en kijk of er mogelijk een bepaalde oorzaak aan het niet mee kunnen komen ten grondslag ligt. Want problemen als dyslexie en dyscalculie zijn dan wel niet te genezen, ze kunnen wel begeleid worden en hebben helemaal niets met intelligentie te maken.

Samenwerken

Zie de leerkracht zeker niet als de vijand die jou vertelt dat je kind niet mee komt. De leerkracht is jouw partner en samen bedenken jullie een plan om je kind te helpen. Dit kan variëren van extra huiswerk tot aan het aanmelden voor bepaalde onderzoeken. Samen sterk! O, en ook als je kind minder goed meekomt, zijn er genoeg toekomstdromen om in weg te zwijmelen.

/Gastblog

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.