Sinds afgelopen maandag krijgen Nederlandse basisschoolleerlingen thuis les. Een uitzonderlijke situatie voor onderwijzend Nederland, want niet eerder werd er op zo’n grote schaal onderwijs op afstand gegeven. Is het onderwijs daar klaar voor en biedt het gelijke kansen voor alle leerlingen?

Online les krijgen niet altijd mogelijk

Onderzoek onder het onderwijspanel van de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) wijst uit dat een derde van de leraren geen tooling heeft om les te geven op afstand, of niet weet of de school dit heeft. Slechts 34% van de leraren geeft volledig digitaal les, terwijl 25% gaat voor een offlinemethode waarbij lesmateriaal en huiswerk opgehaald wordt op school. Een combinatie van online en offlineonderwijs is het populairste.
Als de tooling vanuit school beschikbaar is, is dit nog geen garantie voor digitaal thuisonderwijs. Driekwart van de leraren geeft aan dat meer dan 70% van hun kinderen thuis de mogelijkheid heeft om digitaal les te ontvangen. De overige 30% heeft bijvoorbeeld geen laptop thuis om mee te kunnen doen aan de les.

Toenemende kansenongelijkheid

De helft van de leraren denkt dat kansengelijkheid afneemt door het sluiten van de scholen. Een vijfde van de leraren denkt dat het oplopen van een leerachterstand voor alle kinderen onvermijdelijk is. De grootste leerachterstand verwachten leraren bij kinderen met een leerstoornis (60%), taalachterstand (55%), migratie-achtergrond (45%) of minder welgestelde gezinnen (43%).

Ouders ‘voor de klas’

Van de ouders met thuisblijvende kinderen is participatie nodig om het onderwijs thuis in goede banen te leiden. Leraren schatten in dat ouders gemiddeld twee uur per dag moeten besteden aan het thuisonderwijs van hun kinderen. Als meest geschikte vakken om thuis op te pakken worden Nederlands en rekenen aangedragen. Voor de creatieve vakken en bewegingsonderwijs moeten ouders de komende weken wellicht hun eigen creativiteit aanspreken, deze worden door leraren het minst vaak aangemerkt als geschikt om op afstand te geven.

Nationale Onderwijstentoonstelling

Het onderwijspanel is een initiatief van de NOT en levert op regelmatige basis een mening over de inhoud van de aankomende beurseditie, van 26 tot 30 januari 2021 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.