Het is een hele mijlpaal wanneer je kind naar groep drie gaat. Eerst draait het leven nog om spelen en de sociale ontwikkeling, maar in groep drie komt daar nog zoveel meer bij kijken. Het gaat allemaal ineens zo snel. Peuterbedden worden omgeruild voor kinderbedden omdat het peuterbed te klein is geworden, kinderen spelen niet alleen thuis, maar gaan ook naar vriendjes toe en ze krijgen steeds meer een eigen mening. Je kind ontwikkelt zich normaal en is klaar om te leren lezen en schrijven.

Toch merkt de leerkracht na een tijdje dat het lezen, schrijven en spellen wat moeizaam gaat. In eerste instantie wordt het afgedaan als ‘alles is nieuw en spannend, geef het wat tijd’. Aan het einde van het jaar, in groep vier of in sommige gevallen nog wat later, merk je dat er weinig vooruitgang is. Het gat tussen klasgenootjes wordt groter en je kind komt gefrustreerd uit school. En dan valt het D-woord: misschien is je kind dyslectisch.

Wat is dyslexie?

Kort gezegd heb je bij dyslexie moeite met taal. Natuurlijk zijn er veel meer mensen waarbij taal niet het sterkste punt is, maar bij dyslexie heb je echt moeite om de vertaalslag van een klank of letter naar een woord te maken. Veel dyslectici draaien de letters van klanken om zoals ui en iu, eu en ue.

Ook het verschil tussen sommige losse letters is moeilijk, zoals bij de b/d en n/m. Het is heel belangrijk om te weten dat dyslexie helemaal niets met de intelligentie van de betreffende persoon te maken heeft. De oorzaak is vooral te vinden in het niet vlekkeloos verlopen van de signaaloverdracht tussen verschillende gebieden in de hersenen.

Hoe weet je nu of je kind dyslexie heeft?

Vaak heeft de leerkracht op basis van de schoolresultaten al een vermoeden van dyslexie. Bijvoorbeeld omdat het kind een fikse achterstand heeft op taalgebied ten opzichte van de rest van de klas. Dyslexie kan dus al op basis van resultaten op school worden vastgesteld, maar een school zal een kind vaak doorverwijzen naar een dyslexiedeskundige. Deze zal de vaardigheden van het kind testen, maar ook kijken naar de informatie die de school en de ouders verstrekken. Op basis daarvan volgt al dan niet de diagnose dyslexie.

Dyslexie, en dan?

Helaas bestaat er geen operatie of pilletje wat je aan je kind geeft om de dyslexie te genezen. Het is niet iets waar ze overheen groeien, het is iets waar ze mee om leren gaan. Omdat er verschillende gradaties van dyslexie zijn, is er niet een specifieke behandeling aan te wijzen. Bij de lichte vormen van dyslexie zijn vaak enkele handvatten al voldoende om mee te komen met de rest van de klas.

In de wat zwaardere gevallen zal een deskundig je kind leren om op andere manieren de lagere vorm van taalvaardigheid te compenseren met andere talenten. Vaak krijgt een kind meer tijd voor toetsen of kunnen de toetsen digitaal worden afgenomen.

/Gastblog

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.