Als je nog geen kinderen hebt, kan je je prima verplaatsen van A naar B in een kleine auto. Waarom zou je groter rijden dan nodig is? Een kleine auto is zuiniger en ook beter voor het milieu. Maar zodra je je eerste kind hebt, dan is een grotere gezinsauto praktischer. Zeker als je meer dan één kind hebt. Kinderwagens, speelgoed, luiers, het moet allemaal mee in de auto. Er is zoveel keus op de automarkt. Zie jij door de bomen het bos niet meer? We helpen je een beetje op weg.

Bepaal het aantal zitplekken

De meeste auto’s hebben vijf zitplekken, twee voor en drie achter. Kleinere auto’s hebben vaak maar twee plekken achterin. Voor een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen, is een auto met vijf zitplekken voldoende. Je kan hierbij denken aan een stationwagen, crossover (een combinatie tussen een SUV en een MPV), of een grotere sedan of ruimere hatchback. Er passen drie kinderen op de achterbank, maar kijk dan wel goed of alle kinderen voldoende ruimte hebben. Een rit kan heel lang duren als de kinderen elkaar zat zijn en elkaar in de haren proberen te vliegen. Dan zou je beter een SUV of een MPV kunnen overwegen, deze auto’s kunnen tot zeven zitplekken hebben.

Let op betrouwbaarheid en veiligheid

Je kinderen zijn natuurlijk je kostbaarste ‘bezit’. Een betrouwbare auto is daarom belangrijk. Grotere auto’s zijn vaak veiliger, omdat de kreukelzone groter is. Meestal geldt dat hoe nieuwer de auto des te veiliger de auto is, vanwege de nieuwste technieken die zijn toegepast. Daarnaast is een nieuwe auto vaak betrouwbaarder, omdat je minder kans op euvels hebt. Een jonge occasion is vaak ook een goede optie om een betrouwbare, veilige auto aan te schaffen.

Bepaal je budget

Voordat je je laat verleiden door allemaal mooie bolides, is het handig om van tevoren een budget te bepalen. Hoe groter en nieuwer de auto, des te duurder hij vaak is. Maar bekijk ook wat de kosten zijn als je de auto eenmaal hebt. Een wat nieuwere auto rijdt waarschijnlijk wel zuiniger dan een oudere versie, en dat merk je in de brandstofkosten. Daarnaast moet je ook je auto verzekeren. De premie voor een auto verzekeren is afhankelijk van wat voor soort auto je hebt. En de wegenbelasting wordt bepaald aan de hand van het gewicht, maar ook op basis van brandstof en de leeftijd van de auto. Dit zijn allemaal zaken om mee te nemen tijdens het kiezen van een geschikte gezinsauto.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.