Je ziet ze steeds meer voorbij schieten; mensen op een e-bike. Waar het in het verleden vaak alleen om ouderen ging, zijn er nu steeds meer jonge(re) mensen die de keuze maken om elektrisch te gaan fietsen. Een e-bike kopen zal je uiteindelijk schelen in je portemonnee, aangezien het een goedkoper alternatief is, dan het rijden van een auto. Ik vertel hieronder waar je op moet letten als je toch ervoor kiest om jezelf voortaan op een e-bike te gaan verplaatsen.

Verschillende soorten

Net zoals bij de ‘gewone fiets’ is er ook in e-bike land een ruime keus aan fietsen. Het is belangrijk dat je voor jezelf nagaat waarvoor je de fiets precies wilt gebruiken. Is het een exemplaar waarmee je dagelijks naar je werkt wilt rijden, of is het echt een fun-fiets waarmee je een heleboel kilometers wilt gaan afleggen?

Als we het over de ‘normale’ e-bikes hebben dan zijn er de elektrische stadsfietsen, elektrische vouwfietsen (handig als je met het openbaar vervoer moet bijvoorbeeld)  en natuurlijk de tegenwoordig-meer-dan-hippe elektrische bakfietsen (hier in het Gooi kom je deze op iedere hoek van de straat wel tegen). Deze ‘normale’ elektrische fietsen hebben een trapondersteuning, die ervoor zorgen dat het trappen allemaal wat gemakkelijker gaat. Een fiets met een motor dus, welke bestuurbaar is en dus niet zomaar zelf ‘uit rijden gaat’. De trapondersteuning werkt alleen wanneer de trappers bewegen, dus je moet zelf wel nog wat werk verrichten. Er zit een begrenzer op, welke ervoor zorgt dat je niet harder dan 25 km per uur kunt rijden. Met alle bovenstaande exemplaren kan en mag je gewoon op het fietspad rijden en hier hoef je dus geen bromfietsketekenplaatje voor te hebben. Ook een fietshelm is in principe niet verplicht, hoewel ikzelf van mening ben dat het dragen ervan een stuk veiliger is.

Dan hebben we nog de tweede groep e-bikes, welke met de naam Speed pedelecs al doen vermoeden, dat ze een stuk harder gaan dat de ‘normale’ varianten. Deze fietsen hebben ook een trapondersteuning en kunnen, als je flink bijtrapt, een maximum snelheid halen van wel 45 km per uur. Ze vallen hierdoor volgens de wet onder de bromfietsen en moeten dus een geel bromfietskentekenplaatje voeren. Daarnaast moeten natuurlijk ook alle overige verkeersregels, welke betrekking hebben tot het rijden van een bromfiets, wordt opgevolgd. Het dragen van helm is dus zeker verplicht!

Plek van de motor

Indien je je gaat verdiepen in e-bikes, dan zal je erachter komen dat de motor op drie verschillende plekken kan zitten, te weten;  in het voorwiel, in het midden bij het frame of in het achterwiel. Natuurlijk heeft alles zijn voor- en nadelen en daarom deel ik deze hieronder.

Voorwielmotor

Voordelen

Het eerste voordeel wat te benoemen is, is dat de aanschaf van een e-bike met een voorwielmotor vaak een stuk goedkoper zijn. Daarnaast is de motor een stuk stiller en is een frame met een lage instap mogelijk. Ook kun je kiezen voor een dichte kettingkast, welke weinig onderhoud nodig heeft. Een e-bike met voorwielmotor kan ook zo worden ingesteld, dat de trapondersteuning uit kan en je dus indien gewenst op eigen kracht kunt fietsen.

Nadelen
Bij een elektrische fiets met een voorwielmotor heb je het gevoel dat er aan de fiets wordt getrokken en het duurt een paar seconden voor de motor in actie komt. Indien je fietst op een gladde ondergrond dan heb je eerder last van wielspin (het doorslippen van de wielen). Het fietsen op zandwegen, bij vallende bladeren, sneeuw en ijzel kan hierdoor een uitdaging zijn. Omdat de motor in het voorwiel zit, is deze een stuk zwaarder, wat het sturen wat lastiger kan maken (ook het optillen van de fiets is wat zwaarder). De trapondersteuning bij een e-bike met voorwielmotor is minder krachtig, wat nadelig is op heuvelachtig terrein.

Middenmotor

Voordelen

De middenmotor e-bikes zijn het meeste populair omdat ze een fijne fietservaring bieden. De krachtsensor meet hoe jij fietst en past de trapondersteuning hierop aan. Hoe minder hard jij trapt, hoe meer de fiets je meehelpt. Indien je bijvoorbeeld je kinderen voor- of achterop (of beiden) meeneemt, dan gaat dit soepeltjes. Wanneer je in de handrem knijpt dan zal de trapondersteuning automatisch stoppen. Omdat de motor laag in het midden zit wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld en is deze dus erg stabiel. Ook als je je band wilt plakken (ja, de band van je e-bike kan natuurlijk ook lek gaan) zit de motor niet in de weg.

Nadelen

Naast dat de middenmotor een stuk duurder is dan de andere motoren, kan deze ook storingsgevoelig zijn. Ook is deze e-bike door de plaats van de motor niet met een lage instaphoogte te krijgen. Heb je een oude e-bike (bijvoorbeeld tweedehands overgenomen) dan kan het zo zijn dat de behuizing niet spatwaterdicht is en dat er verschillende stroomkabels e.d. uitsteken. Kies je voor een nieuwe fiets dan zijn al deze zaken niet meer aan de orde…mijn advies, koop een nieuwe, die gaan doorgaans een stuk langer mee.

Achterwielmotor

Voordelen

Wil je op een zo natuurlijk mogelijke manier fietsen, dan kies je voor een achterwielmotor. Een normale fiets wordt ook aangedreven door het achterwiel, dus in dat opzicht verandert er weinig als je van gewone fiets naar e-bike gaat. Daarnaast is een e-bike met achterwielmotor erg stil. Nog twee fijne voordelen: het sturen gaat strak en er zitten vaak meer versnellingen op!

Nadelen

De fiets is iets lastiger te verplaatsen omdat het gewicht op de achterkant van de fiets zit. Een achterwiel wisselen kun je overigens niet zelf doen, hiervoor moet je echt naar de fietsenmaker. Na het wisselen van een band moet het computerprogramma namelijk weer opnieuw worden ingesteld en dat kun je niet zelf.

De accu

Ook over de accu moet je nadenken. Deze dient te passen bij jouw persoonlijke wensen en de manier waarop jij je e-bike gebruikt. Je hebt vaste en uitneembare accu’s. Een uitneembare variant kun je, zoals je al begrijpt, meenemen en opladen waar je wilt. Een nadeel hiervan is wel, dat deze gevoelig zijn voor diefstal. Stal je je fiets ergens waar een dief de kans krijgt om hem mee te nemen, dan moet je deze dus altijd meenemen. Een vaste accu daarentegen, kan niet worden gestolen zonder de fiets. Ook kan deze vaak netjes worden weggewerkt in het frame van de fiets, zodat je hem eigenlijk bijna niet kunt zien. Het nadeel van een vaste accu is dan weer wel dat je hem ergens moet stallen waar een stroompunt is, zodat je hem kunt opladen. Ga je lang fietsen, dan is het wellicht wat lastiger om hem ergens op te laden.

Er zijn drie verschillende soorten accu’s:

  1. NiMh (nikkel-metaalhybride)
  2. Li-ion (li-ion mangaan)
  3. Lithium-ion-polymeer

Het belangrijkste van een accu is natuurlijk de capaciteit. Deze bepaalt voor een groot deel de actieradius en geeft dus aan hoeveel kilometer je, onder ideale omstandigheden, kunt fietsen met één volledig opgeladen accu. Fiets je vaak lange afstanden? Kies dan voor een accu met een grote capaciteit.

Versnellingen

Omdat je te maken hebt met rij- of ondersteuningsprogramma’s, moet je ook nadenken over de versnellingen.

Je kunt bij het kopen van een e-bike kiezen voor drie verschillende soorten versnellingen;

  1. Derailleurversnelling
    Met een derailleur heb je de beschikking over een groot aantal versnellingen, oplopend tot 27 versnellingen.
  2. Naafversnelling
    De naafversnelling is vrijwel onderhoudsvrij. Het is een gesloten systeem waarbij de versnellingen opgeborgen zijn in de naaf van het achterwiel.
  3. Automatische versnelling
    Met een automatische versnelling stel je je ideale versnelling met alleen je hand in. Je hoeft daarbij niet de trappers te gebruiken.

Maximaal toegestaan totaalgewicht

Elke fiets heeft een maximaal toegestaan totaalgewicht. Elke fabrikant moet dit vermelden! Voor e-bikes is dat minimaal 120 kg. Je berekent de totale belasting als volgt: gewicht van de fiets + gewicht van de berijder (inclusief kleding/schoenen) + eventuele bagage zoals fietstassen en kinderzitjes.

Maak een proefrit

Last but not least; maak een proefrit! Op deze manier kun je ervaren of de betreffende e-bike goed bij je past!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.