Het moment is daar; na (hoogstwaarschijnlijk) maandenlang zwoegen tijdens rijles, heb je eindelijk afgereden en je papiertje gehaald. Hoera! Tijd om te gaan kijken naar een eigen auto. Het kopen van een auto doe je niet zo gemakkelijk als het kopen van een reep chocolade in de supermarkt. Je moet je namelijk wel eerst in een aantal dingen gaan verdiepen. Hieronder laat ik je in 4 stappen zien hoe je dat het beste aan kunt pakken. 

Stap 1: Oriënteren
Schrijf eerst eens voor jezelf op waar volgens jou je eerste auto aan moet voldoen. Heb jij bijvoorbeeld naast de maximale prijs die je ervoor wilt betalen ook nog andere eisen? Wil je een grote auto of een kleine? Ga je veel met vrienden op pad dan moet je toch echt voldoende zitplaatsen hebben. Rij je eigenlijk altijd alleen dan is een kleine auto vaak voldoende. En wil je een 3-deurs of 5- deurs? Allemaal dingen waar je goed over na moet denken.

Houd er rekening mee dat een grote(re) auto meer brandstof verbruikt dan een kleine auto en dat je dus vaak een stuk duurder uit bent. Benzine is nou eenmaal niet gratis en helaas rijdt je auto niet op kraanwater of slaolie. Ook zal je meer wegenbelasting moeten betalen omdat een grote(re) auto zwaarder is.

Er staan ontzettend veel auto’s te koop, zowel bij garages als bijvoorbeeld op internet. Bij een erkende garage kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat alles klopt, maar bij een particuliere verkoper moet je toch op een aantal dingen letten; zitten er airbags in de auto? Hoe is het zicht rondom (hoe groot zijn de buitenspiegels en de dode hoeken door de raamstijlen?). Heeft de auto stuurbekrachtiging? Zijn er veiligheidssystemen aanwezig zoals ESP (elektronische stabiliteitsprogramma), wat een noodsituatie zal herkennen en de auto stabiel houdt, en het ABS systeem dat voorkomt dat je wielen blokkeren als er krachtig moet worden geremd, bijvoorbeeld bij een noodstop.

Stap 2: Kostenoverzicht
Zoals ik al zei; autorijden is echt niet gratis! Laat je niet verrassen en bereken van tevoren goed wat je kwijt bent per maand. Begin met je autoverzekering berekenen, je zult je nieuwe bolide namelijk altijd moeten verzekeren. Als je in een onverzekerde auto rijdt ben je strafbaar en daar kun je hele hoge boetes voor krijgen. Denk nooit; ach ze pakken me toch niet, want vroeg of laat gaat het je toch gebeuren. Verdiep je trouwens ook eens in de extra’s van een autoverzekering, zoals bijvoorbeeld vervangend vervoer na schade of een thuisbrengservice.

De auto waarin je gaat rijden moet APK goedgekeurd zijn. Vaak is dit het geval als je je auto bij een garage koopt, bij particulieren niet altijd. Bespreek van tevoren of de oude eigenaar dit nog laat doen, of dat je dit zelf doet. Soms is bij verkoop de auto na een paar maanden pas aan de beurt voor APK, zet dus een globale schatting van de kosten in je overzicht. Houd ook rekening met eventuele grote en kleine beurten…die zijn zo nu en dan ook nodig om de auto veilig te houden.

Als eigenaar van een auto moet je ook motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen. De rekening hiervan ontvang je altijd vanzelf. Tip: Betaal via een automatische incasso zodat je altijd op tijd bent en je geen boetes op je deurmat krijgt.

Brandstof is altijd prijzig. Kijk goed in de buurt waar je het goedkoopste kunt tanken. Als je net begint met autorijden denk je vast “wat maken die paar cent per liter nou uit”, maar ja….die maken dus echt uit…dat ga je vanzelf wel inzien.

Stap 3: Proefritje maken
Maak altijd een proefritje! Een auto moet bij je passen en het moet goed voelen om erin te rijden. Misschien merk je wel dat het zicht voor jou niet helemaal goed is. Als dat het geval is, dan moet je dus echt op zoek naar een andere auto. Je wilt tenslotte wel veilig de weg op toch?! Voelt het niet goed, doe het dan niet! Er komt heus wel een andere auto die wel perfect bij je past!

Stap 4: Auto kopen!
Ja, het is zo ver…je hebt alle bovenstaande stappen doorlopen en je bent aangekomen op het punt dat je een auto gaat kopen, gefeliciteerd! Check voordat je de auto koopt altijd eventjes hoeveel deze ongeveer waard is. Je wilt tenslotte niet teveel betalen! Bekijk de kilometerstand (de Nationale Auto Pas (NAP) registreert de kilometerhistorie, je kunt voor € 2,99 online kijken of alles klopt). Vraag of er een onderhoudsboekje aanwezig is, zodat je precies kunt terugvinden wanneer de auto zijn beurten heeft gehad en wat er toen allemaal gedaan is.

Tijd om het kentekenbewijs op jouw naam te zetten (overschrijven), zodat je officieel eigenaar van de auto bent. Je kunt dit laten doen bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Om het kenteken van een auto te laten overschrijven moet je aan een aantal voorwaarden voldoen: Je bent minimaal 18 jaar oud en je woont in Nederland + bent ingeschreven bij de gemeente in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Koop je de auto van een particulier, dan kan het overschrijven alleen bij de door de RDW aangestelde kentekenloketten.

Ik wens je heel veel veilige kilometers!

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.