Kartseelamandelen zijn amandelvormige orgaantjes, waarvan ieder kind er twee heeft. Verder heeft ieder kind maar één neusamandel. Deze amandelen bestrijden de ziektekiemen die door de neus en de mond naar binnen willen dringen. Als de keelamandelen een aankomende infectie bestrijden, worden zij groter en zijn zij goed te zien achter in de keel. De neusamandel zit achter de huig en is dus eigenlijk niet goed te zien (behalve door een specialist). Soms blijft een kind kwakkelen met verkoudheden en keelontstekingen. Er kan dan gekozen worden voor het knippen van de amandelen.

Wanneer amandelen knippen?

Het knippen van de keelamandelen is een operatie waarbij klierweefsel achter uit de keel wordt weggenomen. Medisch gezien is het een routine-ingreep, maar voor een kind is het een hele gebeurtenis, die hij/zij niet erg snel zal vergeten. De neus en/of keelamandelen worden alleen geknipt als het kind er chronisch last van heeft. De KNO-arts geeft dan het advies om de amandelen te laten knippen. Alhoewel amandelen knippen ook wel wordt gedaan bij kinderen onder de 1 jaar, zijn artsen hier over het algemeen wel wat terughoudend in.

Eigenlijk is het nog steeds niet duidelijk in welke mate opgezette en ontstoken keelamandelen van invloed zijn op de gezondheid. Ook KNO-artsen verschillen daarover van mening. Bij één en hetzelfde kind zal de ene arts adviseren de amandelen te laten knippen, terwijl de andere arts zal aanraden ze te laten zitten. Iedereen is het er echter wel over eens, dat het nodig is de keelamandelen te knippen als ze zo groot zijn dat tijdens de slaap de ademhaling soms hapert doordat de luchtweg wordt afgesloten.

Tegenwoordig verwijzen huisartsen kinderen met keelklachten niet meer zo vaak door naar de KNO-arts. Doorverwijzing wordt pas overwogen als een kind in een jaar tijd meer dan vier keelontstekingen heeft gehad. Bij kinderen die erg veel last hebben van vocht achter het trommelvlies, wordt soms de neusamandel weggehaald. Als deze kinderen geen duidelijke keelklachten hebben, is het niet nodig om ook de keelamandelen te laten knippen.

Als ouders zijnde is het niet gemakkelijk om altijd een goede beslissing hierover te nemen. Bij twijfel is het vaak verstandiger om gewoon een periode af te wachten. Naarmate kinderen ouder worden, bouwen ze namelijk meer weerstand op. Jonge kinderen krijgen vaker keelontsteking dan oudere kinderen. Ouders die ongerust blijven over de gezondheid van hun kind, zouden met hun huisarts kunnen bespreken of het zinvol is een kinderarts en/of KNO-arts te raadplegen.

Welke klachten horen bij ontstoken neusamandelen?

  • Chronische verkoudheid
  • Steeds terugkerende verkoudheid
  • Constant een verstopte neus
  • Snurken
  • Veel door de mond ademen

Welke klachten horen bij ontstoken keesamandelen?

  • Vaak keelpijn
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Weinig eetlust
  • Slechte adem

Kindvriendelijk

Informeer bij doorverwijzing naar een KNO-arts altijd eventjes of het ziekenhuis waaraan deze specialist is verbonden, kindvriendelijk is. Mocht er een ingreep volgen dan weet je in elk geval zeker, dat de ingreep zal gebeuren in een ziekenhuis dat rekening houdt met kinderen. In een kindvriendelijk ziekenhuis:

  • worden kinderen in de ochtend geopereerd en mogen ze aan het einde van de middag weer naar huis;
  • kunnen de ouders de hele dag bij het kind blijven;
  • mogen ouders aanwezig zijn als het kind onder narcose wordt gebracht;
  • en ook op de uitslaapkamer zijn als het kind bijkomt uit de narcose;
  • krijgen ze pijnmedicatie toegediend om te voorkomen dat ze veel pijn hebben;
  • worden kinderen nooit samen met volwassen patiënten op één kamer gelegd;
  • worden kinderen verpleegd door verpleegkundigen die speciaal zijn opgeleid om kinderen te verplegen;
  • kunnen ouders naast het bed van het kind overnachten (rooming-in) als het kind onverwachts toch een nachtje in het ziekenhuis moet blijven;
  • krijgen ouders een duidelijk advies over het toedienen van pijnstillende middelen om te voorkomen dat het kind thuis napijn heeft.

Operatie

De ingreep gebeurt onder narcose, dus het kind zal er niets van meekrijgen. Vaak is het voor de ouder die meegaat naar de o.k. niet heel erg prettig om het kind te wegzakken in een diepe slaap. Weet dat je kind in goede handen is en een traantje laten is echt niet erg. De meeste keren dat deze operatie wordt uitgevoerd, gaat dit door middel va een snelle handeling waarbij de amandel met een speciale tang van “zijn steeltje wordt geknipt’. Het bloed dat uit het wondje komt, mag niet in de luchtpijp komen en moet direct door het kind worden uitgespuugd. Daarom duurt de narcose niet langer dan tot net na het moment waarop de laatste amandel is geknipt. De pijn die een kind voelt na deze korte narcose, in combinatie met het spugen van bloed, verklaart voor een deel waarom de kinderen deze ingreep zo vaak als traumatisch ervaren. Het is daarom van belang dat je je kind goed opvangt na deze ingreep.

Heb jij ervaring met het laten knippen van een keel- en neusamandelen?

Afbeelding: Pixabay

Bovenstaande is puur informatief, ik ben geen arts en zal dit ook nooit worden. Neem bij twijfel of vragen altijd contact op met een deskundige!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.