Een blaasontsteking (cystitis) wordt ook wel lage urineweginfectie genoemd. Het wordt veroorzaakt door een infectie die leidt tot een ontsteking van de blaaswand. Cijfers tonen aan dat ongeveer één op de vijftig mensen wel eens een blaasontsteking heeft gehad. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (bij hen is het vaak een ontsteking aan de prostaat). Bij vrouwen komt het vaak voor tijdens een zwangerschap en bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Mannen met deze aandoening hebben vaak een ontsteking van de prostaat (prostatitis). Nog belangrijk: een blaasontsteking is niet besmettelijk, wel erg vervelend.

Acuut of chronisch

In de meeste gevallen gaat het om een acute blaasontsteking. De bacteriën in de blaas zorgen voor de ontsteking. Bij een chronische blaasontsteking zijn er geen bacteriën aanwezig, maar is de blaas door een beschadiging van het slijmvlies constant ontstoken. De chronische vorm komt gelukkig niet veel voor.

Oorzaken van een blaasontsteking

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je een blaasontsteking krijgt. De meest voorkomende hiervan zijn; verkeerd afvegen, nauwsluitend en slecht ademend ondergoed en het hebben van geslachtsgemeenschap. Als vrouw zijnde is het vooral belangrijk, om meteen na gemeenschap naar het toilet te gaan en goed uit te plassen.

Andere oorzaken kunnen o.a. zijn;

*Irritatie door blaasstenen of chemische stoffen
*Slechte hygiëne
*Onvoldoende drinken
*Irriterende stoffen in de voeding
*Menopauze; Na de overgang neemt de kans op een blaasontsteking toe*
Het plaatsen van een spiraaltje

Symptomen van een blaasontsteking

Vaak zijn de symptomen van een blaasontsteking duidelijk herkenbaar. De meeste mensen zullen namelijk pijn krijgen bij het plassen. Toch zijn er nog een aantal andere symptomen die je niet meteen zult koppelen aan een blaasontsteking. De meest voorkomende klachten zijn;

*Vaak moeten plassen en vaak aandrang hebben, terwijl de blaas niet vol is
*Brandende pijn tijdens het plassen
*Sterk ruikende of troebele urine
*Soms zit er bij een blaasontsteking bloed in de urine
*Zeurende pijn in de onderbuik en/of onderrug
*Misselijkheid en braken.

Behandeling

Allereerst moet een huisarts vaststellen dat het inderdaad om een blaasontsteking gaat. Dit gebeurt door een analyse van het klachtenpatroon en door urine onderzoek. De huisarts zal de (ochtend)urine onderzoeken op bacteriën, sporen van een ontsteking en soms op suiker, in verband met het verhoogde risico op blaasontsteking bij diabetes. Vervolgens kan met de behandeling van de blaasontsteking worden gestart.

Het is belangrijk om een blaasontsteking te behandelen. Een verwaarloosde blaasontsteking kan namelijk  een nierbekkenontsteking veroorzaken. Anders dan bij een blaasontsteking, kun je hier goed ziek van worden en kan het de nieren beschadigen.

Over het algemeen is een blaasontsteking goed te behandelen met behulp van medicatie. Omdat een blaasontsteking zich kan uitbreiden naar andere organen is het wel nodig om ermee naar de huisarts te gaan. Hij zal een antibioticumkuur voorschrijven. Als het hierdoor niet verdwijnt zal de arts een ander soort antibioticum voorschrijven aan de hand van de uitslag van het urineonderzoek.

Wat kun je doen om een blaasontsteking te voorkomen?

*Drink veel, anderhalf tot twee liter per dag
*Plas regelmatig
*Houd de plas niet op, maar ga bij aandrang gelijk naar het toilet*
*Vermijd nauwsluitend nylon ondergoed en panty’s, en draag geen nauwsluitende (spijker)broeken; dit helpt irritatie van de urinebuis en een schimmelinfectie van de vagina door Candida albicans voorkomen
*Zorg voor een goede hygiëne: (vooral voor vrouwen:) reinig het onderlichaam van voren naar achteren om te voorkomen dat bacteriën in de plasbuis terechtkomen. Was daarna zorgvuldig de handen
*Plas direct na het vrijen
*Hanteer geen overdreven hygiënische maatregelen als verschralende zepen en cosmetica: de vagina is zelfreinigend
*Maak de urine extra zuur met een Cranberry-extract. De bacteriën kunnen slecht tegen zure urine.

Beeld: Pixabay

Een gedachte over “Blaasontsteking: niet besmettelijk, wel erg vervelend!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.