duikenJe hoort het de laatste tijd steeds vaker; in zwemwater is blauwalg aangetroffen en dat is ongezond. Zeker nu de temperaturen steeds zo hoog zijn, ontstaat het op steeds meer plekken. Je doet er sowieso verstandig aan om van tevoren te checken of je veilig kunt zwemmen, op de plek die je in gedachten hebt. Wat zijn blauwalgen? Waarom is het zo ongezond? Ik vertel jullie er meer over.

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen zijn hele kleine organismen (zelfs microscopisch klein) die overal ter wereld kunnen voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Als de cellen kapot gaan, dan worden de algen blauw of roodbruin, vandaar de naam blauwalg. Als er sprake is van veel blauwalgen, dan is dat een teken dat de waterkwaliteit niet goed is en dat het ook niet goed gaat met de natuur die daarvan afhankelijk is.

Waarom is het ongezond?
Er zijn blauwalgen die giftig zijn en waar je dus ziek van kunt worden. Indien je in besmet water zwemt dan kun je via je mond of lichaam deze giftige stoffen binnenkrijgen. Zeker voor kinderen is dit helemaal niet goed, omdat zij een stuk kwetsbaarder zijn. Ook huisdieren kunnen er ernstig ziek van worden. Dit komt voornamelijk omdat zij het besmette water drinken en hun vacht droog likken na een rondje zwemmen.

Hoe kun je blauwalgen herkennen?
Het herkennen van blauwalgen is niet altijd even makkelijk. Je kunt met het blote oog een kleine concentratie lastig zien en dus ook nauwelijks onderscheid maken tussen blauwalgen en andere algen. Indien er veel blauwalg in het water zit, dan kun je dit wel duidelijk zien aan een groene drijflaag, die ontstaat op het water. Door het warme weer en meststoffen zoals fosfaten en nitraten kunnen de blauwalgen heel snel groeien. Het kan overigens wel flink stinken als de algen afsterven, wat je er zeker van weerhoudt om in het water te gaan zwemmen.

Wat gebeurt er als je in besmet water hebt gezwommen?
In de meeste gevallen zul je veroorzaakt blauwalg huid- en oogirritaties, koorts, maag- en darmklachten zoals bijvoorbeeld diarree, overgeven, hoofdpijn en zwelling van lippen en oogleden. De klachten verdwijnen meestal vanzelf, maar kunnen wel gemiddeld 5 dagen aanhouden.

Zijn er gevaarlijke varianten?
Er zijn een aantal nare varianten die gevaarlijke toxines bevatten, waar je dus erg ziek van kunt worden. “Gelukkig” komt dit minder vaak voor. Indien je wel in aanraking komt met deze variant, dan is een snelle ziekenhuisopname van belang. Mensen die gezwommen hebben en daarna heel snel ziek worden (verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen) moeten direct medische hulp inroepen en melden waar ze hebben gezwommen.

Kunnen blauwalgen verwijderd worden?
Het antwoord hierop is dat het lastig is om alles helemaal weg te halen uit het water. Met grote regelmaat worden er nieuwe methoden gevonden om blauwalgen te verwijderen, maar deze zijn helaas niet altijd en overal toe te passen. Bovendien blijkt dat sommige methoden ook schadelijk zijn voor andere organismen in het water.

Wat doet Rijkswaterstaat tegen blauwalgen?
Rijkswaterstaat houdt de kwaliteit van het water goed in de gaten en controleert op blauwalgen door het hele jaar vierwekelijks op vaste locaties de aanwezigheid van blauwalgen en groeiomstandigheden voor algen te meten. Verder wordt van mei t/m september tweewekelijks de zwemwaterkwaliteit op alle officiële zwemlocaties gemeten en worden er indien nodig ook nog aanvullende metingen gedaan.

Zie je iets opmerkelijks in/aan het water, meld dit dan bij Meldpunt Water.

Afbeelding: Pixabay

Een gedachte over “Blauwalgen; wat zijn dat nou eigenlijk?

  1. Het is erg belangrijk dat je opmerkelijkheden meld via het meldpunt zwemwater. Dan volgen zonodig extra metingen ipv eenmaal per week in het hoogseizoen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.