Een gaatje in je tand of kies

Kiespijn of pijn in je tand zijn klachten die vaak voorkomen en erg vervelend zijn. Deze klachten komen voor in verschillende vormen en maten en kunnen diverse oorzaken hebben. Misschien heb je de tandarts er weleens over horen praten of heb je zelf al eens te maken gehad met een gaatje. Maar wat wordt er nou precies bedoeld met een gaatje en wat kan je ertegen doen? Graag vertellen we je alles over gaatjes, hoe je deze kan behandelen en hoe je deze kan voorkomen!

Oorzaak

Het herkennen van een gaatje in een kies of een tand is niet gemakkelijk. Het is niet zo dat elk donker plekje of juist elk wit vlekje op je tand een gaat je is. Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met een gaatje in zijn of haar leven. Gaatjes ontstaan door tandplak dat op je tand zit. Hierin zitten bacteriën die koolhydraten omzetten in zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan. Je voeding heeft dus een grote impact op je gebit. Zo kan je gemakkelijk een gaatje krijgen van diverse voeding. Wanneer je een gaatje vroegtijdig herkent kan dit ervoor zorgen dat je door middel van goede mondverzorging dit gaatje kan bestrijden zonder dat er iets in je gebit bederft. Symptomen voor een gaatje kunnen gevoeligheid, pijn tijdens het eten en drinken, een slechte adem of een vieze smaak in de mond zijn. Zorg dat je twee keer per jaar naar de tandarts gaat om een controle uit te laten voeren. Zo kunnen gaatjes vroegtijdig gesignaleerd worden. 

Bestrijding

Wanneer het gaatje te groot is en niet meer behandeld kan worden door extra bescherming zoals fluoride, dan moet het gaatje worden gevuld. Dit zorgt ervoor dat je tanden niet verder bederven. Het gaatje laten vullen kan bij de tandarts. Let op dat je tandverzekering niet bij je basispakket in zit. Dit betekent dat je een aanvullende verzekering nodig hebt wanneer je de kosten van de tandarts vergoedt wil krijgen. Wanneer je een verzekering aanschaft speciaal voor de tandarts zal je premie voor zorgverzekering per maand ook hoger worden. Wanneer je gaatje wordt gevuld wordt er van tevoren gekozen voor vulmateriaal. Ook kan je kiezen voor een verdoving waardoor je niks voelt tijdens deze behandeling. Na het geven van de verdoving zal de tandarts het versleten deel wegboren en vervolgens het vulmateriaal toedienen. Na het vullen kan het gebit nog wat gevoelig blijven aangezien de zenuwen tijdens het boren geïrriteerd zijn.  

Wat kan je ertegen doen? 

Logisch dat je een gaatje liever wil voorkomen. Zorg wanneer je een gaatje wil voorkomen dat je minimaal twee keer per dag poetst voor twee minuten lang. Gebruik daarnaast tandpasta en mondwater met fluoride erin. Dit is een bestanddeel dat de tanden versterkt en direct gaatjes helpt te voorkomen. Naast het poetsen is flossen ook erg belangrijk. Zorg dat je tussen je tanden flost om de tandplak te verwijderen. Flossen is vooral bedoeld om de plekken te bereiken waar de tandenborstel niet bij komt. Kijk daarnaast goed naar je voeding. Hoe meer suikerhoudend eten en drinken, hoe groter de kans is op gaatjes. Als laatste moet je niet vergeten om je tandenborstel te vervangen. Doe dit minimaal één keer in de drie maanden. Een nieuwe borstel verwijdert gemakkelijk meer tandplak!

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.