De Romeinen maakten van het badderen een ontspanning. In publieke badhuizen kwamen mensen samen om te ontspannen, te herstellen en om zelfs zaken te doen. In de Victoriaanse tijd nam men regelmatig een bad gevuld met koud water. Men was overtuigd dat het goed was voor de gezondheid. Uit ervaring is gebleken dat een bad spierpijn kan verminderen en dat het bijdraagt aan een betere nachtrust. 

Temperatuur

Het ideale bad is 32 tot 35 graden warm en duurt 10 tot 20 minuten. Water warmer dan 35 graden droogt je huid uit en kan je bloeddruk verhogen. Water en zeep drogen de huid nog meer uit. Een natuurlijk laagje vet beschermt de huid. Bij het wassen wordt het laagje vet weggespoeld. Lang in bad zitten en vaak douchen droogt de huid uit. Hoe warmer het water, hoe groter het uitdrogende effect. Kort douchen met lauw water is beter dan een lange, hete douche nemen. Lauw water betekent niet warmer dan 30°C. Ook is het belangrijk een geschikt doucheproduct te gebruiken en de huid direct in te vetten na het douchen.

Zuurgraad

Zeep versterkt de uitdrogende werking van water. Nagenoeg alle zeepproducten bevatten bestanddelen die lichaamsvet aan de huid onttrekken. Bovendien zijn deze producten vaak geparfumeerd. Een gevoelige huid reageert meestal slecht op parfum. Gewone zeep is niet geschikt voor een gevoelige huid. Er zijn douche- en badproducten met een pH-waarde die dicht bij de natuurlijke zuurgraad van de huid ligt. De beschermende laag van de huid, de zuurmantel, heeft een pH-waarde van 5,5. Een product met een pH-waarde van 5,5 wordt pH-neutraal genoemd: het heeft dezelfde zuurgraad als de huid. Er zijn ook producten met een lagere zuurgraad wat goed is bij een vette huid.

Badolie is beter dan zeep of een schuimbad. Behalve badolie zijn er voldoende alternatieven. Een zoutwaterbad kan gunstig zijn. Het kan met gewoon keukenzout of zeezout. Rond 500 gram zout is voldoende voor een vol ligbad. Sommige mensen vinden een zemelenbad heilzaam. 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.