Voornamelijk in de winter hebben baby’s en kinderen vaker last van een onprettige hoest, wat vaak wordt veroorzaakt door een verkoudheid. Kun je dit eigenlijk voorkomen? En wat kun je er aan doen wanneer een kind begint te hoesten? Op welk moment ga je naar de huisarts? Een antwoord op deze vragen kun je hieronder vinden. Houd er wel rekening mee dat ik geen arts ben en dat je dus bij twijfel sowieso altijd het beste raad kunt vragen aan een deskundige.

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een virus dat zich niet tegen laat houden. Het is wel zo dat we meer kwetsbaar zijn voor het virus wanneer er bepaalde zaken spelen. Je kunt een stuk kwetsbaarder zijn door: moeheid, stress, ongezond eten en onvoldoende beweging. Ook langdurige kou kan er voor zorgen dat je kwetsbaarder bent voor het verkoudheidsvirus. Het is dus niet zo dat je door de kou verkouden kan worden.

Er zijn manieren om de weerbaarheid van het kind op te bouwen zodat een verkoudheidsvirus minder snel binnen zal dringen. Zorg ervoor dat het kind voldoende beweging krijgt, lekker buiten kan spelen/wandelen, gezond eet, voldoende slaap krijgt en weinig stress heeft. Nogmaals je kunt het niet tegenhouden, maar het zal zeker wel meehelpen aan de weerstand. Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor jou, als volwassene.

Kun je hoesten voorkomen?

Het korte antwoord daarop is: nee. Vaak wordt hoesten veroorzaakt door een virus wat verkoudheid veroorzaakt. Door de verkoudheid komt er slijm in de luchtwegen wat irriteert. De lichamelijke reactie hierop is om te hoesten, wat ervoor zorgt dat het slijm uit de longen en keel wordt verwijderd. Het vervelende is wel dat je tijdens het hoesten je keel schraapt, wat kan zorgen voor extra irritatie.

Wat kun je ertegen doen?

Een goede weerstand zorgt er voor dat iemand altijd sneller geneest. Naast het gebruiken van de tips voor een goede weerstand zijn er tegenwoordig wat hulpmiddelen om de hoest te genezen dan wel te onderdrukken. Er zijn een hoop verschillende soorten hoestdranken en siropen die allen op hun eigen manier kunnen helpen. Het is wel zo dat niet alle soorten hoest drank voor kinderen geschikt zijn. Kijk hier dus goed naar alvorens een hoestdrank aangeschaft en gegeven wordt.

Voor de jongste kindjes kun je gebruik maken van tijmsiroop. Tijmsiroop is, zoals de naam al zegt, een siroop gebaseerd op tijm en suiker. Het nemen van Tijmsiroop kan er voor zorgen dat de keel minder geïrriteerd is en de hoest dus minder wordt. Het is geen middel dat de hoest of verkoudheid oplost, maar het zorgt wel voor een verzachtende werking. Tijmsiroop mag gebruikt worden vanaf 1 maand.

Wanneer de kleine iets ouder is, zijn er dranken met werkzame stoffen die hij of zij mag gebruiken. Dit is bijvoorbeeld een hoestdrank met broomhexine of acetylcysteïne. Beide stoffen zij vooral geschikt bij een slijmhoest, waarbij dus slijm opgehoest wordt. De stoffen zorgen ervoor dat het slijm dunner wordt en los zal komen. Deze dranken zijn geschikt voor kinderen vanaf twee jaar oud. 

Bij kinderen vanaf drie jaar mag er een drank met noscapine gebruikt worden. Deze stof is vooral geschikt voor een droge of kriebelhoest. Dat betekent dat de hoest komt door een bepaalde kriebel die je voelt in de keel. Het gevoel om te hoesten is er constant. Met Noscapine wordt deze kriebel onderdrukt en is er dus een mindere neiging om daadwerkelijk te hoesten.

Huisarts

Wanneer is het precies wijsheid om naar de huisarts te gaan? Op zich is het natuurlijk nooit verkeerd om een huisarts te bezoeken wanneer het niet goed voelt, maar bij een hoest is dat niet altijd gebruikelijk. Er zijn een aantal voorwaarden waarbij het wel belangrijk is om een huisarts te bezoeken. Bijvoorbeeld wanneer het kind langer hoest dan twee weken aaneengesloten. Een verkoudheid duurt vaak niet langer dan dat, dus als dit wel het geval is dan is het altijd goed om even een huisarts te bezoeken. Ook wanneer er een koorts bij komt kijken is het geen overbodige luxe, indien dit langer dan een paar dagen aanhoudt.

Verder is het ontzettend belangrijk om direct aan de bel te trekken wanneer er andere symptomen zijn. Dit is zeker noodzakelijk wanneer het kindje jonger dan drie maanden is en last heeft van hoest,  hij of zij op een piepende manier ademhaalt, er bloed opgehoest wordt en wanneer er pauzes zijn tijdens de ademhaling.

Tot slot

Raak nooit direct in paniek als je kind hoest. Het is een natuurlijk fenomeen en het zal ook vaak vanzelf weer overgaan. Het is belangrijk om het kind rust te geven en gezond te laten leven om weer voldoende weerstand op te bouwen. Wanneer de hoest toch aanhoudt of er andere verschijnselen bijkomen is het handig om toch eventjes lang de huisarts te gaan.

Beeld: Mother pouring tasty syrup to ease her little girl’s cough from Shutterstock/Barabasa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.