Een hoge bloeddruk (hypertensie) komt niet alleen voor bij volwassenen. Er zijn namelijk ook baby’s, peuters, kleuters en grotere kinderen die hier last van kunnen krijgen. Als er sprake is van een hoge bloeddruk bij een minderjarige dan komt dit vaak door problemen aan de nieren of aan het hart. Het komt echter ook voor dat kinderen een hoge bloeddruk hebben zonder dat ze hier last van hebben. Hypertensie kan o.a. ontstaan door een erfelijke aandoening, een ongezonde manier van leven, overgewicht, stress en weinig beweging.

Let op: Ik ben geen arts en zal dit ook nooit worden. Neem bij vragen altijd contact op met een deskundige!

Symptomen

Het is eigenlijk heel vreemd om dit te moeten zeggen, maar kinderen hebben meestal geen symptomen van een hoge bloeddruk. Je zou er dus “per toeval” achter moeten komen dat dit speelt. Van de kinderen wordt geschat dat er 4,5% een hoge bloeddruk heeft. Een van de oorzaken hiervan is obesitas. Wil je erachter komen of je kind hypertensie heeft, dan kun je ervoor kiezen om dit te laten checken bij de huisarts. Wil je het vaker checken, dan is een bloeddrukmeter kopen wellicht een goed idee. Zijn er wel symptomen dan zijn deze vaak als volgt; bloedingen aan de neus, duizeligheid, hoofdpijn, kloppingen van het hart en misselijkheid. Als je kind last heeft van soortgelijke klachten is het nodig om meteen contact op te nemen met een arts.

Ontstaan

Een hoge bloeddruk bij kinderen kan komen door verschillende zaken. Bij primaire hypertensie spelen erfelijke of leefstijlgerelateerde factoren een rol. Ook kan er sprake zijn van secundaire hypertensie, welke een gevolg is van de huidige gezondheidstoestand. Verder zijn er verschillende ziekten die een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken, maar ook zullen sommige medicijnen de boosdoener zijn. Zwaardere kinderen en tieners hebben vaker een hogere bloeddruk. Sommige vroeggeboren baby’s hebben een hoge bloeddruk door problemen met het hart en de aderen.

Lange termijn problemen

Met een hoge bloeddruk moeten de slagaders en het hart veel harder werken. De slagaders staan onder grote druk bij het transporteren van het bloed en het hart moet harder pompen dan normaal. Door een langdurige hoge bloeddruk werken de bloedvaten en je hart uiteindelijk minder goed dan normaal. De kans is groot dat kinderen met een hoge bloeddruk uiteindelijk te maken krijgen met gevaarlijke problemen als een beroerte, hartaanval en nierproblemen. Ook kan er nog sprake zijn van het verliezen van het gezichtsvermogen en aderverkalking.

Behandeling

Het is belangrijk om een hoge bloeddruk te behandelen omdat het anders kan leiden tot schade aan de hersenen, het hart, de nieren en de ogen. Het is belangrijk dat dit op tijd wordt geconstateerd. Kinderen met een hoge bloeddruk kunnen met de juiste begeleiding en behandeling een normaal en actief leven leiden. Wil je trouwens zelf de bloeddruk van je kind in de gaten houden? Je kunt bij Vegro.nl terecht voor betrouwbare (en betaalbare) bloeddrukmeters!

Als je kind de diagnose lichte hoge bloeddruk heeft (graad 1 hypertensie), dan zal de arts waarschijnlijk aanbevelen om levensstijlaanpassingen door te voeren voordat er wordt gestart met medicatie. Bij deze aanpassingen moet je denken aan gezonde voeding en meer lichaamsbeweging. Als de bloeddruk hierdoor niet afneemt nadat je leefstijlwijzigingen hebt gedaan dan kan de arts bloeddrukmedicatie voorschrijven.

Als bij je kind de diagnose hoge bloeddruk wordt gesteld (stadium 2 hypertensie),dan zal hij/zij waarschijnlijk direct met medicatie gaan starten.Als de hypertensie wordt veroorzaakt door overgewicht of obesitas, dan kan gewichtsverlies soms de noodzaak van het gebruik van medicatie wegnemen. In andere gevallen kan het behandelen van de andere medische aandoeningen die het kind heeft de bloeddruk onder controle brengen.

Hoewel er weinig bekend is over de langetermijneffecten van bloeddrukmedicatie met betrekking tot de groei en ontwikkeling van een kind, worden veel van de medicijnen als veilig beschouwd. Soms zijn bijwerkingen mogelijk, waaronder een droge mond, duizeligheid en vermoeidheid.

Leefstijlaanpassingen

  • Gewicht onder controle houden
  • Gezond eten en drinken (voldoende groente en fruit)
  • Minder zout eten
  • Meer lichaamsbeweging

Uitgelichte afbeelding: Little girl visiting doctor in hospital from Shutterstock/New Africa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.