Wist je dat er iedere week gemiddeld 300 reanimaties plaatsvinden? Dat zijn er 42 per dag, oftewel bijna 2 per uur. Er is dus zeker een kans dat bij jou in de buurt een reanimatie plaatsvindt. Als omstanders niet direct beginnen met de reanimatie, kunnen de hulpdiensten na 10 minuten het slachtoffer bijna nooit meer redden. De eerste minuten van de reanimatie zijn dus echt extreem belangrijk. Omdat hulpdiensten niet altijd meteen ter plekke zijn, ben jij als omstander dus op dat moment de hulpverlener. Je hoeft nadat je een cursus hebt gedaan (waar je zult oefenen met een reanimatiepop) niet machteloos toe te kijken….je kunt het verschil maken en vaak zelfs een leven redden! Ook zijn er tegenwoordig vaak AED’s aanwezig, deze apparaten helpen je om een persoon te reanimeren.

Ongeveer 80% van de reanimaties vindt thuis plaats. Dit betekent dat het dus vaak om een partner, kind of ouder gaat. Direct hulp verlenen is van het grootste belang! En zeker omdat het dus vaak een naaste betreft, is het goed om te weten hoe je moet handelen.

Tip: Met beademingsmaskers voorkom je direct mond-op-mond contact met het slachtoffer. Het is dus aan te raden om deze aan te schaffen, zeker binnen een bedrijf, winkelcentrum of bijvoorbeeld zorginstelling.

Een circulatiestilstand, wat is dat nou precies?
Als iemand een circulatiestilstand krijgt, ook wel een hartstilstand genoemd, is er sprake van een levensbedreigende situatie. Het hart pompt niet langer op een juiste manier het bloed door het lichaam en de cellen in het lichaam krijgen geen zuurstof meer. De hersencellen zullen na 4 tot 6 minuten onherstelbaar beschadigd zijn.

Hoe moet je reanimeren?
Al eerder schreef ik een artikel over reanimatie bij kinderen; daar staat per stap uitgelegd hoe je dient te handelen. Bij volwassenen gaat het als volgt:

  1. Controleer het bewustzijn
  2. Bel direct 112 (of laat indien mogelijk iemand anders bellen)
  3. Controleer de ademhaling
  4. Start direct met 30 borstcompressies
  5. Beadem 2 keer (gebruik indien aanwezig een beademingsmasker)

Indien er een AED aanwezig is:

  1. Onderbreek de borstcompressies zo kort mogelijk
  2. Ontbloot de borstkas
  3. Zet de AED aan en doe altijd wat de AED zegt
  4. Bevestig de elektroden
  5. Volg de opdrachten van de AED op, totdat de ambulancezorgverleners zeggen dat je mag stoppen


Wat is een AED?
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Met een AED kan men een elektrische schok aan het hart toedienen. Door middel van een stroomstoot kan een hart met een ritmestoornis weer een normaal ritme krijgen.

Waarom is een AED nodig?
Een AED vergroot de overlevingskans van een slachtoffer met een levensbedreigende circulatiestilstand aanzienlijk. Hoe eerder de reanimatie (hartmassage en beademen) en defibrillatie bij een slachtoffer worden toegepast, des te groter de overlevingskans. Met een AED die snel bij het slachtoffer aanwezig is, kan al een schok worden gegeven voordat de ambulance is gearriveerd.

Hoe werkt een AED?
Nadat twee zelfklevende elektroden op de ontblote borst van het slachtoffer zijn aangebracht, begint de AED met een analyse van het hartritme. Indien er sprake is van ventrikelfibrillatie (chaotisch trillen van het hart) zal de AED aangeven dat het noodzakelijk is om een stroomstoot aan het hart toe te dienen. De schok wordt (automatisch of na een druk op de schokknop) aan het hart toegediend. Het doel is om het fibrilleren te stoppen waardoor het hart zijn normale ritme kan oppakken.

Niet-reanimeren wens
Als iemand niet gereanimeerd wil worden, maakt iemand dit kenbaar met een niet-reanimerenpenning of -verklaring. Zie je als (burger)hulpverlener een duidelijk zichtbare en rechtsgeldige niet-reanimatieverklaring? Dan start je niet met reanimeren. Je gaat echter niet standaard op zoek naar een penning of verklaring, want dat kost tijd. En bij een hartstilstand telt elke minuut. Bij reanimeren binnen 6 minuten, verdubbelt de overlevingskans van het slachtoffer.

Beeld: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.