Gehoorbeschadiging bij jongeren wordt een steeds groter probleem. Onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van gehoorproblemen bij de jeugd en zelfs bij jonge kinderen steeds vaker het geval is. Duits onderzoek toonde aan, dat het hier gaat om maar liefst 1 op de 8 jongeren, en dat het meer bij jongens dan bij meisjes voorkomt.

Oorzaken van gehoorbeschadiging
Bij jonge kinderen zien we vooral dat omgevingsgeluiden en het geluid van speelgoed het grootste risico vormen. En net dat laatste is iets wat kinderen leuk vinden en dus zelf gaan opzoeken. Vaak staan ouders er niet bij stil dat het geluid van het favoriete speelgoed van hun spruit, kan zorgen voor gehoorproblemen die permanent kunnen blijken.

Bij de jeugd zien we dat muziek vaak de grote boosdoener is. Het aantal decibels van hun (mobiele) apparaten ligt vaak veel te hoog en kan beschadiging veroorzaken. Ook tijdens het gamen bijvoorbeeld staat het geluid liefst zo luid mogelijk. Let er dus zeker goed op, dat het aantal decibels tijdens een (soortgelijke) activiteit binnen een aanvaardbaar niveau blijft en zorg altijd voor passende gehoorbescherming, zoals een speciale headset tijdens het gamen.

Gevolgen van gehoorbeschadiging
Gehoorbeschadiging ontstaat sneller dan dat je wellicht zou verwachten. Je hoeft namelijk echt niet op de eerste rij van een rockconcert staan om gevaar te lopen. Ook in de dagelijkse bezigheden kan reeds een potentieel gevaar aanwezig zijn.
In het ‘beste’ geval kan het kind last krijgen van concentratieproblemen, slaapproblemen of stress. In het slechtere geval is de gehoorbeschadiging zodanig groot, dat een gehoorapparaat kopen de enige oplossing is om het gehoor weer te kunnen optimaliseren. Het spreekt voor zich dat het laatste liefst te vermijden is.

Preventieve maatregelen tegen gehoorbeschadiging
Het goede nieuws is dat je als ouder heel wat maatregelen kunt nemen om het niet zover te laten komen. Ga je naar een plaats waarvan je weet dat er veel omgevingslawaai zal zijn, voorzie dan gehoorbescherming. Deze zijn tegenwoordig gemakkelijk te vinden en bestaan in verschillende versies afhankelijk van het geluidsniveau waartegen beschermd moet worden. Maak er een gewoonte van je kinderen te wijzen op de gevaren van een overdaad aan lawaai. Check daarom samen met hen het geluidsniveau van bijvoorbeeld hun mobiele muziekspeler, het volume dat ze gebruiken voor het spelen van hun favoriete spel enzovoort. Als je kind zelf de gevaren inziet, zal het er zich ook zelf bewuster van zijn en zich ernaar gedragen. Maak tevens ook eens een update van het speelgoed van je kind. Alles wat te lawaaierig is, kan je het beste verwijderen. Er is genoeg speelgoed verkrijgbaar dat perfect veilig is en waar je kinderen ook dol op zullen zijn.

Test zo nu en dan het gehoor van je kind. Op die manier kan beschadiging reeds in een vroeg stadium opgespoord worden en kan een behandeling opgestart worden teneinde te vermijden dat de beschadiging permanent is.

Hoewel vaak onderschat, zijn onze kinderen dag in dag uit blootgesteld aan de gevaren van gehoorbeschadiging. Wees alert voor het aantal decibels en voorzie de nodige bescherming. Je kind zal je dankbaar zijn als het later over een goed werkend gehoor beschikt.

Beeld: Doctor audiologist testing girl’s ears on medical equipment, Shutterstock/ Capifrutta

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.