Waterpokken, het grootste gedeelte van de kinderen krijgt er mee te maken. Je kunt je er flink ziek van voelen en ook de jeukende blaasjes, die zich vaak in sneltreinvaart verspreiden over je lijf, zijn ontzettend vervelend. Als je waterpokken krijgt in het eerste jaar van je leven, dan loop je het risico om het later nog een keer te krijgen. 

Waterpokken worden door een virus veroorzaakt en zijn erg besmettelijk. De meeste kinderen krijgen het op de basisschool al (of zelfs daarvoor). Als er eenmaal een uitbraak is, dan is het wachten tot je aan de beurt bent. Sommige mensen krijg het niet in hun kindertijd, maar als ze volwassen zijn. Je kunt je dan nog een stuk beroerder voelen en je schamen als je naar buiten moet. In de winter en het begin van de lente komt de ziekte het meest voor.

  • Incubatietijd*: 2-3 weken
  • Symptomen: koorts, keelpijn, (steeds nieuwe) rode vlekjes
  • Besmettelijk: 1 tot 2 dagen voor de blaasjes verschijnen totdat ze verdwenen zijn

*de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen

Zeer besmettelijk
Een kind dat waterpokken krijgt, is al besmettelijk, voordat hij/zij verschijnselen krijgt. Het ziekteverloop verschilt per kind. Het ene kind heeft over zijn hele lijf blaasjes en heeft koorts, terwijl een ander maar een paar pukkeltjes heeft en eigenlijk niet ziek is.

Symptomen
Vaak begint deze ziekte met hangerig zijn en helemaal niet lekker voelen. Het kan ook zomaar zijn dat het kind geen zin heeft om te eten. Soms zal hij/zij verhoging hebben of keelpijn. De zichtbare symptomen, zoals vlekjes verschijnen vaak het eerste op de romp. Daarna zal het zich verspreiden; tussen de haren, in het gezicht, in de oren, in de mond, in de neus en op de geslachtsdelen, je kunt ze overal terugvinden. Het kan in ieder geval allemaal vreselijk jeuken!

Op de armen en benen komt de uitslag meestal het minste voor. Binnen zes tot twaalf uur veranderen de rode vlekjes, in met helder vocht gevulde blaasjes. In het volgende stadium wordt het vocht in de blaasjes troebel, waarna ze na een paar dagen indrogen. Omdat er steeds nieuwe pukkeltjes bij komen, heeft je kind alle stadia van waterpokken tegelijk.

Wat kun je tegen de jeuk doen?
Bij de apotheek of drogist zijn er verschillende middeltjes te koop tegen de jeuk, maar je kunt het natuurlijk ook online bestellen. Draagt je kind luiers, verschoon hem/haar dan iets vaker, zodat de blaasjes niet gaan smetten en/of ontsteken. Kan je kindje zonder luier slapen, doe dit dan. Door het schuren van de luier kan hij/zij namelijk extra jeuk krijgen.

Probeer ook te voorkomen dat het kind de blaasjes openkrabt, hierdoor kunnen de pokjes namelijk gaan ontsteken en kan het kind littekens krijgen. Probeer te voorkomen dat hij de blaasjes openkrabt (nagels schoon en kort houden is een must), want hierdoor kunnen ze gaan ontsteken en kan je kind littekens krijgen.

In bad
Je kind mag met waterpokken gelukkig gewoon in bad. Droog hem/haar niet af zoals je normaal doet, maar dep het kind droog. Als alle korstjes zijn ingedroogd, kun je je kind in bad doen om deze voorzichtig los te laten weken.

Wanneer naar de huisarts?
Indien de blaasjes gaan ontsteken of als je kind toch nog hoge koorts en keelpijn krijgt, moet je contact opnemen met je huisarts. Je kind mag, als het goed weer is, best eventjes naar buiten. Door de koorts kan hij/zij wel sneller moe zijn dan normaal.

Waterpokken tijdens de zwangerschap
Indien je als zwangere vrouw nog nooit waterpokken hebt gehad en je het dus aan het einde van je zwangerschap krijg, dan kun je je ongeboren kind ook besmetten. Dit kan betekenen dat je baby direct na de geboorte behoorlijk ziek kan worden. Er kan zelf een longontsteking of hersenvliesontsteking ontstaan. Blijf als zwangere dus uit de buurt van kinderen met waterpokken! Hetzelfde geldt ook voor zieke mensen die nog geen waterpokken hebben gehad. Door hun zwakke gestel, zijn zij extra vatbaar voor het virus en ontstaan er ook sneller complicaties.

Photo credit: Jacob Johan Chickenpox cont’d via photopin (license)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.