Aanstaande maandag start de Week van de Teek. Tijdens deze week, die jaarlijks wordt georganiseerd door Stigas en een groot aantal andere organisaties, wordt er extra voorlichting gegeven over het voorkomen van tekenbeten en daarmee de ziekte van Lyme.

RIVM app Tekenbeet

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de app Tekenbeet ontwikkeld omdat onderzoek uitwees dat er behoefte bestaat om informatie over teken en de ziekte van Lyme direct bij de hand te hebben. De app laat zien hoe je op teken kunt controleren en hoe je een teek verwijdert. Gebruikers kunnen via de website www.tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Ook kunnen ze een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Dit is vooral handig voor mensen buiten: vrijwilligers, wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit. Via de app worden mensen ook uitgenodigd een tekenbeet te melden.

Meest gestelde vragen over teken en de ziekte van Lyme

Wat is het risico van een teek?

Ongeveer één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet.

Waar komen teken voor?

Teken leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.

Wanneer worden mensen het meest gebeten?

Teken worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten. Met een piek in juni en juli.

Hoe herken ik een teek?

Een teek is erg klein, 1 tot 3 millimeter. Een teek die net heeft gebeten lijkt op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Hoe bescherm ik mij tijdens het werk? 

Draag gesloten en huidbedekkende kleding. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel. Smeer eventueel de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus controleren!

Hoe controleer ik op tekenbeten?

Kijk vooral op warme plekken, zoals de oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren.

Ik ben gebeten. Wat nu?

Haal de teek snel weg! Pak de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er uit. Ontsmet hierna het beetwondje. Noteer de datum en de plek van de beet.

Ga naar de huisarts bij één van de volgende klachten

o Een verkleuring van je huid op de plek van de tekenbeet en als deze plek (ring) groter wordt. Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
o Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet.
o Bij gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

Stigas tekenspreekuur voor werkenden in het groen

Deskundige in het voorkomen van tekenbeten Mirjam de Groot, beantwoordt telefonisch vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het spreekuur is van maandag 19 tot en met vrijdag 23 april van 9:00 uur tot 10:00 uur.

Plukartikel

Ieder jaar maakt Stigas samen met RIVM een plukartikel in het kader van de Week van de Teek. Hierin staat alle informatie over de teek en de ziekte van Lyme in een overzichtelijk artikel.

Afbeeldingen: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.