tandloosje3 dagen geleden, ontdekte mijn kleine jongen een wiebeltand in zijn mond! Gisteren op school tijdens het buitenspelen, wiebelde hij er nog eens een keertje aan…en ja hoor, hij kwam eruit. Trots rende hij naar de juf, die het tandje afgespoelde en verpakt in folie, in zijn broodtrommel gestopt heeft. Ik kwam er pas na 17:00 uur achter dat meneertje zijn tand eruit was, want hij was aan het spelen bij een klasgenootje! “Kijk mama, verrassing!”

Eenmaal thuis hebben we het tandje in een tandendoosje van Á-la gestopt! Het doosje hebben we onder zijn kussen gelegd en uiteraard is de Tandenfee langsgeweest. Gelukkig heeft ze wel het piepkleine tandje in het doosje laten zitten, deze mama wil het tandje namelijk graag bewaren!

tandendoosjeWat kun je doen met oude melktanden? (bron: Highteeth.nl)
In Nederland doen we ze meestal in een doosje en we bewaren ze. Sommige mensen laten er iets van maken, zoals een ketting of een ring. Je kunt ook een gebitsafdruk laten maken bij de tandarts en je tanden daar weer terug in laten zetten als ze er uit vallen.

In Amerika maken ze van het wisselen van tanden iets magisch. Daar komt de tandenfee. De tandenfee is een klein, lief wezentje, dat ’s nachts het uitgevallen melktandje onder het kussen van het kind weghaalt en er een muntje voor in de plek legt. Deze sprookjesachtige traditie begint naar Nederland over te waaien, veel Nederlandse kinderen mogen tegenwoordig ook hun tandje onder het kussen leggen voor de tandenfee. De ouders bewaren de tanden dan in een speciaal doosje. Het kan leuk zijn om kinderen dat doosje, als ze bijvoorbeeld gaan trouwen, als grapje terug te geven.

  • In Polen planten kinderen hun eerste uitgevallen tand in de tuin. Dit doen ze, omdat ze geloven dat de blijvende tanden dan goed zullen groeien.
  • In Rusland heten melktanden muizentanden. Kinderen leggen daar hun eerste uitgevallen tand onder hun bed, voor de muizen.
  • In Japan gooien ze tanden uit de bovenkaak op het dak, en tanden uit de onderkaak onder de veranda. Ze denken dat het geluk brengt.
  • In Zwitserland wordt de tand ’s nachts weggehaald door een mier, die als beloning een muntje achterlaat.
  • In Engeland en Amerika leggen ze de uitgevallen tand onder hun kussen of in een speciaal daarvoor bestemd kussentje. De tandenfee haalt het tandje ’s nachts weg en legt er een cadeautje of muntje voor in de plek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.