Als iemand in je naaste omgeving komt te overlijden, dan staat je wereld vaak even stil. Je wordt overmand door emoties en het verdriet is onnoemelijk. Dit is allemaal heel normaal. Toch zijn er praktische zaken die moeten worden geregeld. We vertellen je er in dit artikel meer over.

Direct na het overlijden

Als een dierbare overlijdt, neem je voor jouw eigen rust beter onmiddellijk contact op met het uitvaartcentrum. Niet alleen zorgen zij voor de te vervullen formaliteiten, zij zullen ook heel wat werk en praktische zaken van jou overnemen. Hierdoor krijg jij de tijd en ruimte om alles tot je door te laten doordringen.

Het overbrengen van het lichaam naar het uitvaartcentrum en het opbaren, het aangeven van het overlijden en het organiseren van afscheidsmomenten in het uitvaartcentrum, zijn nog maar enkele zaken waarmee zij direct van start gaan.

Heeft de overledene laatste wensen kenbaar gemaakt?

Het is helemaal geen taboe meer om over je eigen overlijden na te denken en heel wat mensen hebben dan ook al enige tijd voor dit moment hun wensen voor hun afscheid kenbaar gemaakt. Dit kan zijn door iemand in hun omgeving op de hoogte te brengen, door middel van een uitvaartverzekering of in de vorm van een testament. Aan de hand van de laatste wensen kan je al voor een groot stuk de uitvaart en het afscheid vorm geven. Beschik je hier niet over, dan kan je dit naar eigen wens invullen of een beroep doen op de mensen van het uitvaartcentrum, om je op weg te helpen.

Kist uitkiezen

Er is een ruime keus in verschillende kisten, in verschillende prijsklassen en ook in verschillende kleuren. De uitvaartondernemer zal je alles laten zien en je bijstaan in het maken van de juiste keuzes. Ook nemen zij contact op met het uitvaartcentrum of de begraafplaats, wanneer de uitvaart plaats zal vinden.

Opbaren of gesloten kist

Je kunt als familie beslissen om de overledene te laten opbaren, maar misschien heeft de overledene bij leven zelf aangegeven of dit wel of niet belangrijk is. Als onderdeel van het rouwproces is dit afscheid nemen voor velen een belangrijk aspect. Je kunt nog even een moment alleen zijn en een persoonlijke boodschap uitspreken of een snelle groet doen. Iedereen doet dit op zijn eigen manier.

Overlijdensbericht

Een moeilijke stap na een overlijden is het kenbaar maken ervan aan familie en vrienden. De mensen die het dichtst bij de overledene stonden zal je misschien liever persoonlijke verwittigen, voor de rest kun je hiervoor gebruik maken van een overlijdensbericht. Er is veel keus met betrekking tot het soort kaart dat je uit wilt sturen. Het opstellen en verdelen van de brieven, het drukken en het eventueel publiceren van een artikel in de krant, kun je overlaten aan de uitvaartondernemer. Zij zullen (bij je thuis) met je opnemen wat er precies op de kaart moet komen te staan en hierna voor je aan de slag gaan. Vaak krijg je het voorbeeld per mail toegezonden, zodat je alles nog kunt bekijken en eventuele wijzigingen kunt (laten) doen.

Begrafenis of crematie

De overledene heeft waarschijnlijk wel aangegeven of hij/zij gecremeerd of begraven wil worden en dat is iets waar de meeste familieleden zich gelukkig aan houden. Voor een uitvaart is er veel mogelijk met betrekking tot het houden van een dienst. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor een kerkelijke of een burgerlijke dienst in het uitvaartcentrum of op een voor de overledene speciale plaats. Wellicht zijn er mensen die wat willen delen over de overledene, daarvoor is een dienst zoals bovenstaand natuurlijk uitermate geschikt. De programmering van de uitvaart kun je laten maken door de uitvaartondernemer, als je dit graag zo wenst. Ook zal hij/zij zorgdragen voor een goede ontvangst van alle gasten, het neerleggen van de bloemen en het draaien van de juiste muziek.

Na de dienst is het voor de aanwezigen een enorme troost en steun als ze hun verdriet kunnen delen. Een maaltijd of koffietafel zorgt ervoor dat iedereen nog even kan napraten, herinneringen kan ophalen en er ook gewoon kan zijn voor een ander.

De gedenkplaats

Een gedenkplaats voor de overledene zorgt ervoor dat je voor altijd een plaatsje hebt om naar terug te keren, als je je nog even verbonden wilt voelen.

Er zijn prachtige grafmonumenten, gemaakt van verschillende materialen, zodat je er een mooie plek van kunt maken. Je kunt er natuurlijk een plek van maken die helemaal past bij de overledene. Hield deze persoon van bloemen, dan is het erg mooi om ervoor te zorgen dat er regelmatig verse bloemen bij het graf staan. Ook als de overledene gecremeerd is, kun je de urn op de begraafplaats een mooie plek geven. Zet er gerust een foto bij, een mooi beeldje, of brand een kaars. Is de as uitgestrooid op een speciale plek, dan is het wat lastig om er een persoonlijke plek van te maken. Gelukkig kun je, als je op die plek staat, genoeg fijne herinneringen ophalen.

Beeld: Uitgelichte afbeelding en rouwkaart Shutterstock, rest van het beeld: Denhollandsche.nl (copyright)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.