Spaar bij Albert Heijn voor MoestuinMaatjes en begin eenvoudig je eigen moestuin. Wist je dat bloemen, planten en insecten echte samenwerkers zijn? Ze hebben elkaar nodig. Daarom kun je dit jaar sparen voor moestuintjes die met z’n tweetjes bij elkaar gezet. Dubbel zo leuk dus! Door je moestuin te verzorgen, kom je tegelijkertijd te weten hoe de natuur met elkaar samenwerkt. En dat is beter voor de natuur én voor jou. 

15 combinaties MoestuinMaatjes die samenwerken

Alles in de natuur werkt met elkaar samen. Bloemen, planten en insecten hebben elkaar nodig. Zonder het één, valt het andere om. Zo zorgen insecten voor bestuiving en natuurlijke bestrijding bij het kweken van veel groente- en fruitsoorten. Dit wordt ook wel biodiversiteit genoemd. De biodiversiteit in Nederland heeft het moeilijk en kan wel een handje gebruiken! Ontdek hieronder welke 15 slimme combinaties je als setje ontvangt bij besteding van 15 euro, van 6 t/m 25 april..

Pluksla en Klaproos

Sla heeft vaak last van bladluis. Gelukkig trekt het stuifmeel van de klaproos lieveheersbeestjes aan en laten die nou net van bladluis houden. Komt dat even goed uit voor je pluksla!

Spinazie en Koriander

Weekschildkevers zijn vaak in groten getale te vinden op koriander. Ze eten het liefst de hele dag luis. Daarom is koriander, als het bloeit, de perfecte gezelschapsplant voor bijvoorbeeld spinazie.

Courgette en Phacelia

Honingbijen zijn dol op phacelia. Diep in de bloem zit heel veel nectar. En bijen snoepen daar graag van. Grote kans dat ze ook even langs jouw courgettebloemen vliegen en die bestuiven.

Palmkool en Inkarnaatklaver

De bladeren van de inkarnaatklaver vormen een schuilplek voor loopkevers. Handig wanneer ze bij je palmkool staan. Loopkevers eten larven van de koolvlieg, die anders niets van je palmkool over laat.

Andijvie en Cosmea

Gaasvliegen houden van de nectar van de cosmeabloemen. Ze maken hun eitjes met een steeltje aan de andijvieplant vast. Wanneer de eitjes uitkomen, eten ze alle luizen op en is je andijvie luis-vrij!

Sperzieboon en Wilde Marjolein

Wilde marjolein is heerlijk om te eten, maar volgroeid krijgt ’ie roze bloempjes waar veel nectar in zit. Daar komen bijen en hommels op af. En dat is weer fijn voor de bestuiving van je sperzieboon.

Rucola en Salie

Salie is echt een must in je moestuin. De geur van salie houdt aardvlooien op afstand. En die laten je rucola dan met rust. Ziet er straks toch wat lekkerder uit op je bord.

Wortel en Bieslook

Bieslook beschermt met zijn geur de wortel tegen de wortelvlieg. Als je de stengels laat groeien, komen er paarse bloemen aan die bijen lokken. En dat is weer fijn voor de bestuiving van je moestuin.

Komkommer en Zonnebloem

Zonnebloemen zien er niet alleen prachtig uit. Het hart van de zonnebloem zorgt ervoor dat er bijen en hommels op afkomen. Deze bestuiven de komkommerbloemetjes. Wat ze de perfecte buurplanten maakt.

Spitskool en Dille

Als de spitskool wordt aangevallen door koolrupsen, roept hij met zijn geurstof sluipwespen te hulp. Met dille in de buurt, zijn sluipwespen niet ver weg, want die zijn dol op de nectar van dille.

Pompoen en Juffertje-in-‘t-groen

De bloem van Juffertje-in-‘t-groen lokt grote groepen hommels. Maar goed ook, want voor de bestuiving van de pompoen moet stuifmeel van de mannelijke bloem naar de vrouwelijke bloem gebracht worden.

Cherrytomaat en Dropplant

Door al het getril van de hommels rond de moeilijk bereikbare bloem, kan de tomatenplant zichzelf bestuiven. Gelukkig kan de hommel bij buurman dropplant wel makkelijk bij de nectar en het stuifmeel.

Radijs en Boekweit

Sluipwespen leggen hun eitjes in de larven van koolvliegen. En dat is maar goed ook, want deze zijn een bedreiging voor de radijs. Met boekweit in de buurt lok je de sluipwespen naar de radijs toe.

Peultjes en Korenbloem

De korenbloem lokt al insecten als haar bloemknop nog niet eens geopend is. Een prima combinatie dus om in te zetten bij de peultjes, die al vroeg bloeien en bestuivers daarom goed kunnen gebruiken.

Snijbiet en (echte) Kamille

Zweefvliegen zijn dol op kamille. Het gele bloemhoofdje is een makkelijke landplaats om even uit te rusten en te eten. Zet je kamille naast je snijbiet en de larven van de zweefvlieg eten bladluizen.

Moestuintips

Succes oogsten in jouw moestuin? Deze stappen en tips van de moestuinexperts van IVN Natuureducatie helpen je op weg.

Stap 1: Zaaien & Verzorgen

Volg voor het zaaien de uitleg op de wikkel van jouw MoestuinMaatjes. Zodra je de uitleg op de wikkel hebt gevolgd, kies je een plek uit voor het zaaien.

Planten groeien door zonlicht. Zorg dus dat je bakjes op een plek staan die de hele dag zoveel mogelijk licht krijgt. Als je planten groter zijn en naar buiten mogen zorg je voor een plek die minstens 6 uur per dag zon krijgt.

Water is een ander belangrijk element voor plantjes om te kunnen groeien. Zorg dus dat de bakjes goed vochtig blijven. Geef nooit water op de plantjes, maar liever naast de plantjes en zorg dat de waterstraal niet te hard is. Als je plantjes groter zijn en in de volle grond staan is elke dag water geven meestal niet meer nodig. Maar in een pot droogt de grond sneller uit, dus hou dat goed in de gaten!

Stap 2: Groeien

Ieder plantje heeft andere omstandigheden nodig om te kunnen groeien. Sommige zaadjes ontkiemen prima wanneer het koud is, anderen hebben veel meer warmte nodig. En sommige plantjes zijn gewoon wat trager dan de andere, voordat het zaadje gaat kiemen. Schrik dus niet als sommige plantjes al heel snel erg groot zijn, terwijl in de andere bakjes nog niets te zien is. Dat is heel normaal.

Stap 3: Verpotten

De kweekbakjes zijn eigenlijk te klein om planten uit te laten groeien. Ze hebben daar te weinig ruimte om hun wortels goed te laten ontwikkelen. Voor de meeste plantjes geldt dat als ze ongeveer 4 cm groot zijn of 3 kiemblaadjes hebben, ze verpot mogen worden.

Hoe je dat doet? Nou zo. Maak je bakje nat en scheur het voorzichtig open. Haal de verschillende plantjes uit elkaar en zet ze in een grotere pot of in je tuin. Het kan zijn dat de plantjes nadat je ze hebt verpot even slap gaan hangen, maar meestal staan ze naar een paar dagen weer mooi rechtop. Lukt het niet om een potje te openen? Kies dan voor de makkelijke manier en plant het hele bakje in een grotere pot. De wortels kunnen namelijk gewoon door het bakje heen groeien. Deze methode is niet geschikt voor groentes waar je ondergrondse delen van eet, zoals radijsjes en wortels.

Stap 4: Oogsten

Het moment waar jij en je plantjes naartoe groeien: de oogst! Niets is lekkerder dan je eigen gekweekte groente vers van de plant opeten. Kijk op de stekertjes wanneer jij jouw MoestuinMaatjes kan oogsten! Vaak is er meer dan 1 oogstmoment mogelijk, dus als jij bijvoorbeeld wat lekkere tomaatjes of peultjes geplukt hebt, laat de plant nog even doorgroeien. Wacht je te lang met oogsten? Dan kan het gaan gebeuren dat planten zoals spinazie in bloei schieten.

Tip! Plant de MoestuinMaatjes bij elkaar

De MoestuinMaatjes helpen elkaar! Zodra de plantjes naar buiten kunnen zullen ze opgemerkt worden door insecten. Helemaal als de bloei van de bloemen en kruiden gaat beginnen! Voor de optimale hulp aan elkaar, zet je de maatjes dus bij elkaar in de buurt.

Al die verschillende plantjes hebben wel hun eigen groeiwijze. Het is bijna niet voor te stellen dat uit sommige zaadjes binnen een paar maanden zulke enorme planten kunnen gaan groeien, zoals bijvoorbeeld de pompoen. Als je gaat verpotten hou je dus ook rekening met de maat van de pot waar je de plant inzet of hoe ver je de planten van elkaar in de grond zet. Dat is voor iedere plant anders.

Tips voor op je balkon

Ook zonder tuin kun je prima groente, kruiden en bloemen laten groeien. Bijvoorbeeld op je balkon. Dit doe je dan in potten. Het is belangrijk dat de pot groot genoeg is voor het ontwikkelen van een gezond wortelstelsel en dat er genoeg voedingsstoffen beschikbaar zijn. Vul de potten met goede potgrond en geef ze een plek in het zonnetje. Als je meerdere potten neerzet, zorg dan dat de kleintjes niet worden overschaduwd door de grote. En let er goed op dat ze op een warme dag niet uitdrogen. Gaten onder in de pot zorgen ervoor dat het overtollige water goed weg kan en de planten niet verdrinken.

Wil je meer weten over moestuinieren op je balkon? Luister dan zeker weten naar de podcast!

Kids en MoestuinMaatjes

Maak van het kweken samen een spel vol uitdagingen en opdrachten. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die hun eigen eten laten groeien dit ook veel eerder durven proeven. Samen kweken is dus niet alleen leuk, maar ook gezond!

  • Water geven is een serieuze zaak! Geef de kinderen om de beurt de taak van ‘waterchef’. Die dag moeten zij zorgen dat de plantjes genoeg water krijgen.
  • Naast heerlijke groentes zijn er ook nog de bloemen en…. de insecten die de planten bezoeken. Als de plantjes buiten staan is het een heel erg leuke activiteit om beestjes te gaan tellen! Wil je meer hulp voor kids met het moestuineren? Haal dan gratis de moestuinposter op in de winkel of download ‘m hier.

Nationale Bijentelling

Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. Daarom is er de jaarlijkse Nationale Bijentelling. Tel je mee op 17 en 18 april? Je kunt hier het telformulier downloaden!

Een gedachte over “MoestuinMaatjes sparen bij Albert Heijn (6 t/m 25 april)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.