In de aanloop naar de zomervakantie start Stichting Melanoom een bewustwordingscampagne voor ouders van jonge kinderen. Boodschap van de campagne: ondanks het gedoe, bescherm je kinderen altijd goed tegen de zon. Uit een onderzoek dat de stichting eerder deed, bleek dat ruim 40% van de Nederlanders tussen 20 en 50 jaar hun kinderen (t/m 16 jaar) niet altijd insmeert met zonnebrandcrème als ze de zon ingaan. De stichting streeft naar een percentage van 100% dat juist altijd insmeert en start daarvoor de campagne #funinthesun.

Astrid Nollen-De Heer, lid van de Raad van Advies: “Iedereen moet zich goed beseffen hoe gevaarlijk zonverbranding kan zijn. Vooral bij kinderen zijn de risico’s extra groot. De celdeling bij kinderen en ook jongeren die nog in de groei zijn, gaat veel sneller dan bij ouderen. Zo snel, dat bij zonverbranding de beschadigde huidcellen niet kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verdubbeling van de kans op melanoom op latere leeftijd. Goede zonbescherming kan letterlijk van levensbelang zijn.”

Strijd met kinderen
Iedereen met kinderen zal zichzelf herkennen in de beelden van de campagnevideo #funinthesun. Het filmpje laat duidelijk de strijd tussen kids en hun ouders zien. De meeste kinderen hebben namelijk helemaal geen zin om ingesmeerd te worden; ze vinden het maar gedoe. Tegelijkertijd toont de video ook dat je wel lol kunt maken met het insmeren. Aan het einde van de video wordt de kijker verwezen naar de site van Stichting Melanoom. Daar staan verschillende tips om het beschermen tegen de zon makkelijker en leuker te maken. Zoals: zet de zonnebrandcrème naast de tandpasta en maak van insmeren een ochtendritueel. En: maak er een spelletje van; doe een klodder zonnebrand op je neus, dat vinden kinderen grappig en willen het dan zelf ook.

Samenwerking met bloggers
Naast de videocampagne werkt Stichting Melanoom samen met bloggers die zich richten op jonge ouders. Via deze platforms worden meer tips gegeven, verhalen verteld en fabels van feiten onderscheiden. Een veelgehoorde fabel is bijvoorbeeld dat als je je kinderen veel insmeert met zonnebrandcrème ze een risico op vitamine D tekort lopen. Het onderzoek van Stichting Melanoom laat zien dat een kwart van de mensen niet weet dat deze uitspraak niet waar is: 21% weet het antwoord niet en 7% denkt zelfs dat het om een feit gaat.

Melanoomkanker in Nederland
Er is een grote noodzaak om campagne te voeren over dit onderwerp. Jaarlijks stijgt het aantal nieuwe melanoompatiënten. Vorig jaar kregen 6.800 mensen te horen dat zij melanoom – de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker – hebben. En melanoomkanker staat in de top 3 van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Nollen-De Heer: “Vanuit Stichting Melanoom blijven wij aandacht vragen voor zonbescherming. We kunnen toch niet aan de ene kant een verhitte discussie voeren over veel te dure nieuwe geneesmiddelen en aan de andere kant de preventie laten liggen. Investeren in goede preventie kan in de toekomst veel nieuwe huidkankerpatiënten voorkomen; een win-win voor iedereen.”

Vorig jaar initieerde Stichting Melanoom de campagne #checkjezelf dat met een confronterend filmpje een enorme impact had. Het leidde in de zomermaanden die volgden tot een piek in het aantal bezoeken aan een arts voor een huidcheck, aldus de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Stichting Melanoom zet zich samen met KWF kankerbestrijding en de NVDV nationaal in voor goede zonpreventie.

Over Stichting Melanoom
Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. In 2016 kregen bijna 6.800 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. Dit aantal stijgt al jaren en treft steeds meer jongeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.