Met ongeveer 23 miljoen fietsen, kunnen we wel zeggen dat ons kleine kikkerlandje een fietsland is. We hebben gemiddeld 1,3 fietsen per persoon. Dat moet ook wel, aangezien er een heleboel tweewielers worden gestolen per jaar. Kinderen moeten in het begin van hun leven veel leren. Het begint met glimlachen, daarna gaan ze rollen, kruipen, lopen enzovoorts. Ook komt er een tijd dat ze moeten leren fietsen. Uiteraard nadat ze al heel wat uurtjes voor- of achterop de fiets hebben doorgebracht. Fietsen is gezond en er zijn zat mensen die dit voor hun plezier doen. Er zijn online genoeg leuke fietsroutes te vinden, mocht je je aangesproken voelen. Als de kinderen uiteindelijk goed kunnen fietsen, dan kun je ze gerust meenemen (met als afsluiting pannenkoeken en ijs natuurlijk). Ik vertel jullie wat nou de beste en veiligste manier om een kind te leren fietsen.

Het kiezen van een goede fiets
Zonder fiets kun je niet leren fietsen. Dus het is van belang dat je van tevoren op zoek gaat naar een goede fiets. Deze moet niet te klein en niet te groot zijn, maar precies passend. Laat je goed informeren bij een fietsenhandel en denk er meteen over na of het verstandig is om een fietsverzekering van Centraal Beheer af te sluiten. Kinderen laten namelijk nogal eens wat slingeren, zo ook hun fiets. Het hoeft niet een gloednieuwe te zijn, maar wel een werkende en degelijke fiets.

Wat heb je nog meer nodig?
Ikzelf ben van mening dat alle jonge kinderen een helm zouden moeten dragen op de fiets, maar helaas is het in Nederland (nog) niet verplicht. Verder is het erg belangrijk dat je zichtbaar bent in het verkeer. Denk aan  werkende fietsverlichting, reflectoren op de fiets en eventueel zo’n grote oranje vlak aan de bagagedrager.

Locatie
Zoek in de omgeving van jouw huis naar een goede plek om het kind te leren fietsen. Misschien is er wel een groot speelplein waar je kunt oefenen, een doodlopende weg of een autovrije zone. Het is in ieder geval belangrijk dat je op een rustige plek aan de slag gaat. Laat het kind voldoende oefenen en ga pas samen “de weg op” als het kind zeker genoeg is en het fietsen beheerst. Ook belangrijk: het kind moet oog hebben voor de andere verkeersdeelnemers. Is dit nog niet het geval, dan is het kind nog niet toe aan fietsen op de openbare weg. Gaat het goed? Zorg er dan voor dat je altijd achter je kind fietst, zodat je een oogje in het zeil kunt houden.

Vanaf welke leeftijd?
Meestal leren kinderen fietsen tussen hun derde en vijfde levensjaar. De meeste kinderen beginnen met een driewieler, met behulp van zijwieltjes. Daarna gaan de zijwieltjes eraf en als het kind dan veel blijft oefenen. Leer het kind om de fiets zo onder controle te hebben, dat ze zelfstandig weg-fietsen. Het betekent overigens niet dat een kind dat kan fietsen, ook daadwerkelijk meteen kan deelnemen aan het verkeer. Hij/zij zal daar toch echt nog meer vaardigheden voor moeten leren.

Verkeersregels
Kinderen krijgen in groep 7 van de basisschool een verkeersexamen. Voor die tijd zijn alle regels nog lastig te onthouden voor kinderen, dus zullen ze deze nog niet echt gaan toepassen in het verkeer. Tot die tijd (maar ook daarna natuurlijk) ben je als ouder(s) verantwoordelijk voor het toepassen van de regels in het verkeer. Leg het kind goed uit waar hij/zij op moet letten en coach het waar nodig. Je kunt jouw kind mee laten denken, maar uiteindelijk ben jij degene die de beslissingen neemt. Zorg dat je altijd in de buurt van het kind fietst, zodat je kunt ingrijpen als dat nodig is (nogmaals: ga achter jouw kind fietsen).

Begin met vaste routes te fietsen
Als je jouw kind wegwijs wilt maken in het verkeer, dan is het goed om in het begin voornamelijk vaste routes te fietsen. Denk bijvoorbeeld aan de route naar school, naar oma of naar de sportclub. Kinderen weten op een gegeven moment welke kruising druk is en waar ze dus extra moeten opletten of waar ze het beste eventjes kunnen afstappen voor hun eigen veiligheid. Blijf je kind coachen en complimenteer het als het goed gaat!

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.