Zodra je de weg op moet, in om het even welk vervoersmiddel, is het aangeraden om de veiligheid van jezelf en je passagiers, steeds in acht te nemen. Wanneer dit kinderen zijn dan dien je daar misschien nog net iets aandachtiger voor te zijn. Hun kleine gestalte en beperkte gewicht maken dat er net iets meer veiligheidsregels moeten worden nagestreefd, om op een verantwoorde manier de weg op te kunnen. De moeite waard dus om dit artikel alvast even door te nemen.

Met je kindje veilig de weg op!

Het spreekt voor zich dat je eender waar en wanneer steeds de veiligheidsnormen in acht dient te houden, echter misschien nog net iets meer wanneer er kinderen in het spel zijn. Kinderen komen namelijk, op vlak van lichaamslengte en gewicht, nog heel wat tekort om zonder bijkomende hulpmiddelen veilig deel uit te maken van het verkeer. Of je je kindje nu meeneemt in de auto of op de fiets, er zal bijna altijd sprake zijn van een bijbehorende stoeltje.

De juiste autostoel kan er wel degelijk voor zorgen dat je kindje 100% veilig de weg op kan en, in geval van een ongeval, de best mogelijke bescherming geniet. Echter kun je niet zomaar eender welk stoeltje aankopen aangezien elk type autostoel vasthangt aan bepaalde regels en normen inzake de lichaamslengte en het gewicht van je kindje.

Het belang van het juiste autostoeltje in verhouding tot de wet

Diverse studies en onderzoeken hebben al meermaals het belang van de autostoel aangetoond. Het gebruik van de juiste autostoel, rekening houdend met de lichaamslengte en het gewicht van je kindje, kan wel degelijk de juiste bescherming bieden op momenten dat dit echt nodig zou kunnen zijn. Bovendien verplicht de wet, overigens niet alleen in Nederland en België, het gebruik van een degelijk autostoeltje voor kinderen met een lichaamslengte tot 135 cm. Landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland blijken er zelfs nog een extra schepje bovenop te doen, en verplichten het gebruik van een gecertificeerd autostoeltje tot een maximale lichaamslengte van 150 cm.

Het juiste autostoeltje volgens de i-Size norm

Kortom, de keuze van het autostoeltje dient in regel te zijn met de zogenaamde i-Size norm waarbij, naast het lichaamsgewicht, voornamelijk de lichaamslengte van je kindje enorm belangrijk blijkt te zijn. Zo zullen de allerkleinsten met een maximale lichaamslengte tot 83 cm op zoek moeten naar een autostoel uit groep 0 en/ of 0+ terwijl de autostoelen uit groep 1 dan weer bedoeld zijn voor peuters met een variërende lichaamslengte tussen 60 en 105 cm.

Autostoelen uit groep 2 en/of 3  behoren toe aan kinderen met een minimale lichaamslengte van 105 cm en een maximale lengte van 135 cm. Dit komt ongeveer overeen met een R44 norm waarbij een variërend lichaamsgewicht van 15 tot 36 getolereerd wordt. Bovendien zijn de meeste autostoelen uit groep 2 meegroei exemplaren die je, zoals de naam doet vermoeden, gedurende een langere periode kunnen worden gebruikt en bijgevolg ook geschikt zijn voor kinderen uit groep 3. Met andere woorden, de meeste autostoelen uit groep 2 zijn geschikt vanaf de leeftijd van 3 tot en met 12 jaar oud, op voorwaarde dat het om een meegroeistoel gaat.

Enkele bijkomende aandachtspunten

Uiteraard zal elk autostoeltje nog bepaalde extra kenmerken met zich meebrengen op vlak van plaatsing, montage, veiligheid, uitvoering en design. Zo zullen de autostoelen uit groep 0, 0+ en 1 omgekeerd op de achterbank moeten worden geplaatst waarbij het gezicht van je kindje in de richting van de achterbank kijkt. Zitjes vanaf groep 2 kunnen uiteraard op een standaard manier in de auto worden gemonteerd met het gezicht in dezelfde richting als de rijrichting. Kies bij voorkeur ook altijd voor een stoel die zowel het hoofdje als de nek voldoende ondersteunt én voorzien is van een praktische en 100% veilige 5-punts veiligheidsgordel. Dit alles in acht genomen, kun je vanaf nu veilig de weg op!

Gastartikel met beeld van Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.