De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat leerlingen massaal gecontroleerd worden op hoofdluis. Uit gegevens van Luizenradar.nl, een website die in kaart brengt waar momenteel in Nederland hoofdluis heerst, blijkt dat het aantal meldingen van hoofdluisbesmettingen tot dusver in 2018 met 43 procent is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Deze daling wordt door verschillende basisscholen in Zuid- en Midden-Nederland bevestigd. Zij geven aan tijdens de controles beduidend minder hoofdluizen te hebben aangetroffen.

Uit de gegevens van Luizenradar blijkt dat in vergelijking met vorig jaar het aantal meldingen van hoofdluisbesmettingen met 43 procent is afgenomen. Dat zijn ruim 800 meldingen minder ten opzichte van vorig jaar. Directeur Ton Kamp van basisschool ’t Palet in Vlijmen: “Bij ons zijn alle leerlingen weer gecontroleerd. Normaal gesproken bel ik ouders op om te melden dat hun zoon of dochter hoofdluis heeft, dit jaar heb ik nog niet de opdracht gekregen om ouders te bellen!”. Ook op basisschool De Diamant in Baarlo gaf directeur Moniek van Aarssen aan dat luizenmoeders verbazingwekkend weinig hoofdluis hebben gevonden. “Op de eerste maandag na de zomervakantie voeren wij altijd hoofdluiscontroles uit. We hadden ons voorbereid op het ergste, maar dat viel dit jaar dus reuze mee.”, aldus Van Aarssen.

Aantal insecten in Nederland afgenomen
Recentelijk concludeerden wetenschappers van de Radboud Universiteit in samenwerking met Stichting EIS (het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden) dat het in ons land slecht gaat met het aantal insecten. De afgelopen decennia nam het aantal insecten drastisch af. Uit een analyse blijkt bijvoorbeeld dat het aantal loopkevers in de afgelopen 22 jaar met 72 procent is gekelderd. Ook het aantal nachtvlinders nam met 54 procent af1. Theo Zeegers van Stichting EIS ziet niet direct een verband met de hoofdluis:“De link tussen de afname van het aantal insecten in ons land en de daling van het aantal hoofdluizen zie ik eerlijk gezegd niet zo.”.

Blijven kammen
Dat het aantal hoofdluizen dit jaar is afgenomen, neemt niet weg dat het kammen en het regelmatig uitvoeren van hoofdluiscontroles van groot belang blijft. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geeft aan dat driekwart van de ouders bij een hoofdluisbesmetting kiest voor een behandeling waarbij ze zowel kammen als een antihoofdluismiddel gebruiken. Meestal is dit een middel op basis van de werkzame stof dimeticon2. Basisschooldirecteur Ton Kamp benadrukt dat we alert moeten blijven: “We hebben op school regelmatig verscherpte hoofdluiscontroles en leggen de nadruk op goed kammen. Daarnaast vinden we het ook ontzettend belangrijk ouders goed te informeren.”.

Meer over Luizenradar
Luizenradar laat zien waar op dit moment hoofdluis heerst in Nederland. Op Luizenradar.nl zie je in één oogopslag hoeveel hoofdluis er per postcodegebied is gemeld, waardoor er desgewenst voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen. Zodra in een bepaald gebied het aantal hoofdluisbesmettingen stijgt of daalt, verandert de kleur van het gebied op de kaart. Hoe hoger de index van het aantal hoofdluisbesmettingen, des te roder de kleur.

Bronnen:
1. Radboud Universiteit, Stichting EIS. Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Natuurmonumenten “Alle beestjes helpen. Onderzoek naar achteruitgang van insecten in Nederland”, uitgevoerd in maart 2018.
2. RIVM, onderzoek “Luis Thuis” , juli 2018.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.