Tandenpoetsen; we moeten het allemaal om ons gebit netjes en gezond te houden. Kinderen weten niet meteen van nature hoe ze dit allemaal het beste kunnen aanpakken en hebben dus wat begeleiding nodig van hun ouders/verzorgers en de tandarts. Er wordt geadviseerd vanaf het doorbreken van het eerste tandje om de tanden te poetsen en naar de tandarts te gaan (halfjaarlijkse controle). Misschien vind je het wat raar dat een baby met 1 tandje naar de tandarts zou moeten, maar als ze vanaf het begin goede begeleiding krijgen met het schoonhouden van hun gebit, dan hebben ze daar later alleen maar profijt van.

Gewoon Gaaf
Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die volgens de “Gewoon Gaaf” methode alles leren, 70% minder gaatjes krijgen. Gewoon Gaaf is een cariëspreventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De preventiemethode laat ouder en kind inzien wat de eigen invloed is op het ontstaan en vooral het voorkomen van cariës. Wie goed zijn tanden poetst en er een verstandig consumptiepatroon op nahoudt, kan zijn gebit gewoon gaaf houden!

Wat moet je doen als je kindje bang is voor de tandarts?
Laat ik vooropstellen dat het niet handig is om samen met je kind naar de tandarts te gaan als je zelf ontzettend bang bent. Ikzelf snap de angst voor de tandarts niet, maar ik ken een aantal moeders die het vreselijk vinden om er heen te gaan. Laat je angst niet doorschemeren en stuur desnoods je partner met het kind naar de tandarts. Is deze er niet, dan is het belangrijk dat je niet laat merken dat je het zelf eng vindt. Ga vanaf jonge leeftijd al met het kind naar de tandarts en probeer, zeker bij jonge kinderen, afspraken aan het begin van de dag te plannen. Een tandartsafspraak kan natuurlijk spannend zijn en dan is het fijn als het kind fit en goed uitgerust is. Mocht het kind toch nog bang zijn voor de tandarts, probeer er dan altijd een positieve twist aan te geven en bespreek met de tandarts of het mogelijk is om duidelijke afspraken te maken waarbij het bezoek steeds een stapje verder wordt opgebouwd. Op deze manier is het duidelijk voor het kind wat er gaat gebeuren en hoeft het dus niet bang te zijn dat er dingen gebeuren waar hij/zij niet op rekent. Ga bijvoorbeeld eens naar een kindertandarts in Amsterdam, zoals Tandarts Jordaan. Daar werken ze met tandartsen die gespecialiseerd zijn in de kindertandheelkunde en daar weten ze dus precies hoe ze dit alles het beste kunnen en moeten aanpakken. 

Hoe poets je op de juiste manier de tanden van je kindje?
Er zijn verschillende manieren om de tanden te poetsen van je kindje. Houd er echter altijd rekening mee dat er minimaal 2 minuten gepoetst moet worden (tweemaal per dag), het is geen klusje om eventjes snel-snel te willen doen, zeker niet als ze nog lerende zijn. Geef zelf ook het goede voorbeeld door met regelmaat (dus ook tweemaal per dag) je eigen tanden te poetsen waar je kind bij is. Kinderen houden ervan om dingen die hun ouders/verzorgers doen te kopiëren!

  1. Zet de borstel recht op de tanden
  2. Maak korte horizontale poetsbewegingen
  3. Houd een vaste volgorde aan: begin achteraan bij de kiezen, werk naar de voortanden toe en dan weer naar de kiezen aan de andere kant van de kaak. Hetzelfde voor de andere kaak
  4. Voor een elektrische tandenborstel geldt hetzelfde. Je hoeft alleen geen poetsbewegingen te maken. Schuif de borstel langzaam van de ene kies of tand naar de andere.

Je kunt ook poetsen volgens de 3 B’s, die een soort van systeem vormen;  Binnenkant, Buitenkant, Bovenop. Begin beneden en eindig boven.

  1. Je begint in de onderkaak, achteraan bij de kiezen. Poets eerst de binnenkant.
  2. Vanaf de kiezen ga je naar de voortanden en dan weer terug naar achteren, naar de kiezen aan de andere kant van de onderkaak.
  3. Nu is de buitenkant van de onderkaak aan de beurt. Poets weer van de achterste kiezen via de voortanden en naar de achterste kiezen aan de andere kant.
  4. Daarna is de bovenkant (de kauwvlakken) van de onderkaak aan de beurt. Ook nu weer van kiezen via voortanden naar de andere kiezen.
  5. De onderkaak is nu helemaal klaar.
  6. Poets de bovenkaak volgens hetzelfde systeem.

Maak tandenpoetsen leuk!
De meeste kinderen vinden het tandenpoetsen an sich niet zo’n heel erg leuke bezigheid. Het is daarom des te belangrijk om het zelf leuk te maken (en te houden);

  • Zing liedjes tijdens het tanden poetsen.
  • Ga samen voor de spiegel staan en trek gekke gezichten.
  • Laat je kind jouw tanden ‘poetsen’ terwijl jij de zijne poetst.
  • Laat je kind zelf een tandenborstel uitzoeken in de winkel.
  • Gebruik tandpasta uit een tube waar een leuk figuurtje op staat (let wel op de leeftijdsaanduiding).
  • Laat je kind zelf tandpasta uit de tube knijpen.
  • Zet een muziekje of verhaaltje op dat 2 minuten duurt.

Vanaf welke leeftijd gaat een kind wisselen?
Dit is erg verschillend, er zijn namelijk baby’s die geboren worden met tandjes, maar ook baby’s die 1 jaar worden en nog geen tand in hun mond hebben. Over het algemeen is het echter wel zo dat een baby rond een halfjaar de eerste ondertanden zal krijgen en dat hij/zij rond het derde jaar een volledig melkgebit heeft. Als het kind 6 jaar is zal de eerste wisselfase doorgaans beginnen. Tussen de 8 en 10 jaar wordt er weinig gewisseld, maar daarna wisselen de melkhoektanden en kiezen gewoon door en komt er zelfs nog een extra kies achteraan in de rij bij. Tijdens het doorbreken van nieuwe tanden-en kiezen en tijdens het wisselen heeft je kind gevoelige plekken in zijn/haar mond. Blijf altijd poetsen, maar doe het voorzichtig!

Wat is het verschil tussen een gewone tandpasta en een kindertandpasta?
In een gewone tandpasta zit fluoride. Fluoride is heel erg belangrijk om gaatjes tegen te gaan. In de kindertandpasta zit minder fluoride, de hoeveelheid fluoride wordt opgebouwd naarmate het kind ouder wordt. Ook is de smaak vaak iets zachter.

Speciale kindertandenborstel
De kindertandenborstels zijn zacht om schade aan het tandvlees op glazuur te voorkomen. Met poetsen is de beweging van belang en niet hoe hard je schobt. Volwassen harde en normale handtandenborstels zijn vaak ook te hard voor volwassenen. Let er ook bij kinderen op dat de tandenborstel regelmatig vervangen wordt zodat de haartjes nog genoeg schoonpoetsen en zodra dit mogelijk is, met het poetsen met een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel maakt duizenden poets bewegingen in een hele korte tijd. Het maakt het gebit dus ook veel schoner dan een hand tandenborstel kan doen. 
Let er op dat je de elektrische tandenborstel per tand een paar seconden stil houdt en maak geen poetsende bewegingen. Alleen dan kan de borstel elk plekje schoon krijgen. De elektrische tandenborstel doet het werk dan voor je. 

Tot welke leeftijd na poetsen?
Tot 10 jaar oud wordt geadviseerd de tanden na te blijven poetsen omdat de motoriek van kinderen dan nog niet genoeg ontwikkeld is om het gebit goed schoon te houden. Zelfstandigheid is natuurlijk belangrijk en een kind mag ook best zelf poetsen maar zorg dat je daarna dus altijd even napoetst. Ondanks het minutenlang poetsen kunnen er alsnog gaatjes ontstaan, omdat plekjes over het hoofd worden gezien.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.