Zweten is heel normaal, ook bij kinderen. Van nature is transpiratievocht geurloos, maar het kan erg vies gaan ruiken als het in contact komt met bacteriën. Het is heel normaal dat bacteriën op de huid of in kleding zitten, maar de ene persoon heeft andere bacteriën op zijn/haar huid, dan de andere. Hierdoor kunnen sommige mensen sneller stinken. Om vieze geurtjes te voorkomen is een goede hygiëne van groot belang. En daar zal je je kind misschien regelmatig aan moeten herinneren. Voornamelijk pubers zijn niet altijd de schoonste mensen…ze hebben nou eenmaal hele andere dingen aan hun hoofd, die ze een stuk belangrijker vinden. Jonge kinderen moeten sowieso begeleidt en gestimuleerd worden bij hun eigen hygiëne.

Wat is zweten nou eigenlijk precies?

Door zweten (transpireren) raakt je lichaam via miljoenen zweetkliertjes vocht kwijt. Dit vocht komt op je huid terecht, waar het vervolgens verdampt. Op deze manier zorgt je lichaam ervoor dat bij warmte of grote inspanning je lichaamstemperatuur op peil blijft.

Zweten tijdens het sporten

Tijdens het sporten wordt er over het algemeen flink gezweet. Zorg dat je tijdens het sporten altijd schone kleding draagt (dus ook schone sokken!) en laat je sportschoenen altijd na het sporten eventjes buiten luchten. Spring na het sporten onder de douche, droog je daarna goed af en trek schone kleding aan. Op deze manier krijgen de bacteriën die de vieze geur veroorzaken geen kans. 

Wanneer is zweten bij een kind alarmerend?

Als je merkt dat je kind bij inspanning overmatig zweet, kortademig en moe is, dan is het zaak om even goed op te letten. Ook als er naast een sterke transpiratiegeur sprake is van vervroegde puberteitskenmerken*, dien je de boel net iets beter in de gaten te houden.

*Bij een meisje kun je hierbij denken aan de groei van de borsten, de groei van schaamhaar voor de achtste verjaardag, of als de eerste menstruatie zich aandient voor de tiende verjaardag.
*Bij jongens duiden groei van de penis en/of ballen en groei van schaamhaar voor de negende verjaardag op een vervroegde puberteit. Wanneer dit het geval is kun je het beste even contact opnemen met de huisarts.

Zwetende pubers

Tijdens de puberteit verandert er natuurlijk een hele hoop.  Er zijn zichtbare veranderingen zoals het krijgen van schaamhaar en het vetter worden van het hoofdhaar, maar ook hormonale veranderingen waardoor transpiratie vaak sterker ruikt dan bij volwassenen. Later in de puberteit wordt dit gelukkig vaak weer een stuk minder.

Tips om de nare luchtjes te verminderen

  • Was dagelijks de oksels en dep ze vervolgens goed droog met een schone handdoek.
  • Hoe warmer (en vochtiger) het onder de oksels is, hoe sneller de bacteriën zich vermenigvuldigen. Dit wil je natuurlijk niet, want zijn verspreiden de vervelende geur. Draag dus niet te strakke en/of synthetische kleding.
  • Blijft de geur ondanks bovenstaande tips, dan kun je ervoor kiezen om deodorant te gaan gebruiken. Kies dan wel voor een product dat speciaal gemaakt is voor de gevoelige huid en waar geen alcohol of parfum in zit.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.