De tijd is daar; jullie willen graag een kindje! Na een periode flink oefenen blijkt het zover te zijn; een positieve test! Natuurlijk zal er vanwege dit heuglijke feit een heleboel gaan veranderen. Naast dat er een heleboel spullen aangeschaft moeten worden, zullen er ook andere zaken zijn die moeten worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven voor kraamzorg, het regelen van de erkenning van jullie kindje indien je niet getrouwd of geregistreerd partners bent en het eventueel aanpassen van je zorgpolis.

Dit laatste is belangrijk omdat je tenslotte goed verzekerd wilt zijn en dat geldt uiteindelijk ook voor jullie kleintje. Overigens is het, als je gezinsuitbreiding op de planning hebt staan, ook goed om te kijken naar de extra vergoedingen. De zorgverzekering van FBTO biedt bijvoorbeeld een module met extra vergoedingen rond gezinsplanning. En die bespreek ik dan ook graag in dit artikel.

Indien je kiest voor de module Gezinsplanning van FBTO dan is deze geldig van 1 januari tot en met 31 december. Verwacht je dus volgend jaar een kindje? Dan zul je de module al eind dit jaar moeten afsluiten, want je kunt niet halverwege het jaar je pakket veranderen.

Met deze module ben je verzekerd voor je eigen bijdrage voor bevalling en kraamzorg, maar ook, indien nodig, voor lactatiekundig advies en/of een cursus borstvoeding. Daarnaast ontvang je een medisch kraampakket. Het totale maximale bedrag per kalenderjaar voor een vrouwelijke verzekerde binnen de module Gezinsplanning is € 250,-.

Verder krijg je als verzekerde in totaal maximaal € 250,- (per kalenderjaar) voor onder andere anticonceptie (handig voor als je na de bevalling een nieuwe zwangerschap wilt voorkomen), uitgestelde kraamzorg voor vrouwen, sterilisatie (voor als jullie helemaal klaar zijn met gezinsuitbreiding…), kraamzorg bij adoptie, of voor bijvoorbeeld een EHBO cursus (heel fijn om als moeder gedaan te hebben!).

Overigens zijn er nog een heleboel andere modules, dus het is zeker de moeite waard om eens goed te bekijken wat bij jouw/jullie situatie past. Wij hebben een aantal jaar geleden wat dingen gewijzigd, omdat we er geen gebruik van maakten. Daarentegen heb ik wel de tandartspolis iets verhoogd.

Kinderen zijn tot hun achttiende jaar gratis meeverzekerd met hun ouders (of één van de ouders). Eigenlijk zit voor hen alle noodzakelijke zorg in het basispakket, wat natuurlijk erg prettig is. Verder zijn zij verzekerd voor de vergoedingen uit alle aanvullende pakketten/modules van de ouder waarbij ze staan bijgeschreven. Het is daarom aan te raden om kinderen mee te verzekeren op de polis van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering. De belangrijkste dekkingen om op te letten als je kinderen hebt zijn o.a. orthodontie, een tandartsdekking en fysiotherapie, maar gelukkig wordt veel daarvan voor kinderen tot 18 jaar vergoedt via de basisverzekering.

Tot slot: soms kan het voorkomen dat je geen vergoeding krijgt, of blijken de kosten van een behandeling hoger uit te vallen dan de vergoeding. Bekijk daarom altijd goed je polisvoorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Wij hebben zelf heel erg goed onze polis bekeken, omdat we toch wat aanvullend onderzoek moesten laten doen bij onze jongste. Vanwege zijn privacy vermeld ik liever niet wat er precies aan de hand is, maar hoe het ook zij, uit ervaring weet ik dat het fijn is om van tevoren te weten wat je vergoed kunt krijgen.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.