Het is zomervakantie. De tijd voor leraar en leerling om even op adem te komen. Om even niet met school bezig te zijn. En hoe leuk het onderwijs ook is, even niets hoeven is ook wel eens fijn. Misschien vond je dat het lang duurde voordat de zomervakantie begon of juist niet, en vloog de tijd voorbij. In de vakantie mag de tijd meestal voorbij kruipen, zodat het lekker lang duurt! 

De tijd…Terugkijkend gaat de tijd altijd snel. Een dag, een week, een jaar; ze vliegen voorbij. Voor je gevoel was het vorige week nog Kerst. De tijd staat niet stil. Ze gaat gewoon door. Altijd in hetzelfde tempo, al voelt dat soms niet zo. Er zijn van die dagen die extra lang lijken te duren. Maar ook dagen die voorbij vliegen. En als je het leuk hebt, of je bent druk, dan lijkt de tijd helemaal snel te gaan. De tijd staat ook niet stil qua ontwikkelingen. Er zijn er tal te noemen. Een jaar of twintig geleden konden we ons nauwelijks de smartphone van nu voorstellen. Of de elektrische auto. Of Google Voice Search. Ook in het onderwijs hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan.

Van krijt naar digitaal

Hing er vroeger in elk klaslokaal een groen of zwart krijtbord. Tegenwoordig zijn ze in het merendeel van de lokalen vervangen door de digitale schoolborden. Het piepende, tikkende geluid van het krijtje is vervangen door een speciale pen of bediening met de vinger op het touchscreen. En  was het zo’n vijfentwintig jaar geleden best bijzonder als er één of twee computers in een klaslokaal stonden. Nu is een laptop of tablet niet meer weg te denken. Een groot deel van het basisonderwijs vindt digitaal plaats. Het onderwijs is simpelweg met de tijd mee gegaan. 

Een zorgwekkende ontwikkeling in het onderwijs is het lerarentekort. Zo wilden vroegen veel jongens en meisjes leraar of lerares worden. Van tekorten in het onderwijs was zeker nog geen sprake. Het omgekeerde gebeurde eerder, en er ontstond meer aanbod dan vraag. Iets waar scholen nu alleen maar van kunnen dromen. De realiteit is dat scholen overwegen om een vierdaagse lesweek in te voeren om het tekort enigszins op te vangen en te zorgen dat leerkrachten niet uitvallen door de hoge werkdruk. 

Makkelijker maken

Om het makkelijker te maken en om tijd te besparen zijn speciale schoolapps ontwikkeld. Een veilige digitale omgeving, met alle informatie op één plek. De Social Schools app is ontwikkeld om contacten tussen ouders, leerlingen en school toegankelijker te maken. Maar ook om het leraren makkelijker te maken, om te ontzorgen. De app is, zoals alle apps op tablet, pc/laptop  en op mobiel te installeren. In de app van Social Schools zijn alle persoonlijk en praktische gegevens van de leerling makkelijk in te zien en te wijzigen. Het is mogelijk om laagdrempelig contact te leggen, te informeren en te administreren. Zonder allerlei extra handelingen. Zo krijgen ouders die gebruik maken van de app bijvoorbeeld direct een melding als er bijvoorbeeld een nieuw bericht is geplaatst. En leraren kunnen snel zien wie er afwezig is en met welke reden of oudergesprekken plannen. 

Met de tijd meegaan, betekent ook een stukje makkelijker maken. En in het onderwijs is dat zeer welkom.

Uitgelichte afbeelding: Back to School. Accessories from Shutterstock/Sergey Peterman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.