weet dat je nooit meer op je Android toestel moet, omdat het meer kapotmaakt dan je zou willen, dan moet je even de rem op jezelf trappen. Zó ernstig is het nu ook weer niet. Je moet alleen even weten wat je moet doen en hoe je je telefoongebruik voor jou en je kinderen veilig houdt.

Wat weet jij van Google?

Als ik je vraag wat je weet van Google, kun je me waarschijnlijk ontiegelijk veel vertellen. Wellicht weet je zelfs dat Android van Google is. En als je dat niet wist, dan bij deze. Er zijn twee grote besturingssystemen in telefoonland: Android en iOS. iOS is van Apple en draait alleen op iPhones. Alle andere smartphones hebben over het algemeen Android (tenzij Microsoft weer een gedrocht bedenkt zoals Windows Phone). Heb jij geen iPhone? Dan is er een dikke kans dat je Android hebt én dat je dus gebruikmaakt van Google. Google is een grote speler in de wereld. Ze weten ontzettend veel over jou en dat is niet per sé slecht, dus je hoeft niet in volle angst nu alles uit te gooien. Maar je moet het je wel even realiseren.   Binnen de wet in Nederland is het zo geregeld dat kinderen veilig moeten zijn. Ze mogen niet blootgesteld worden aan (bepaalde) reclame, mogen niet gevolgd worden op het internet en hun privacy moet gewaarborgd worden. Toch kán dit niet altijd. Denk bijvoorbeeld als jouw kind via jouw telefoon op YouTube zit. Hoe weet YouTube dat jouw kind van vijf kijkt als hij op jouw account kijkt? Het kan ook zijn dat jij ineens een interesse hebt in Paw Patrol. Je weet maar nooit.

Er zijn veel mogelijkheden tot extra accounts

De generatie kinderen die nu actief is op het internet, is opgegroeid met internet. Zij kunnen zich de wereld zonder niet meer voorstellen. Dat betekent dat wij als ouders hen moeten beschermen. Want ja, dat internet is een groot speelparadijs, maar het kan ook een doolhof worden of een gezellige plek waar je wel erg veel tijd doorbrengt en minder van de realiteit doorkrijgt. Zo vroeg mijn zoon me laatst wanneer hij een telefoon kreeg, omdat hij ook opa en oma en ons wilde bellen wanneer het hem uitkwam. Superlief natuurlijk, maar ik slikte wel even. Zit ik dan zoveel op mijn telefoon? Ja dus. Gelukkig heeft Android, net als Apple, ook de mogelijkheid tot het maken van extra kinderaccounts. Je kan hiermee aangeven dat bepaalde apps niet gedownload mogen worden, aankopen kunnen uitgezet worden en je kan ook aangeven wanneer je kind wel of niet op de telefoon of tablet mag. Het klinkt misschien als veel gedoe, maar even uitzoeken en je houdt je kind veilig. Want een digitale wereld is heel normaal, daar kunnen we niets aan veranderen. Dat is ook niet erg of eng. We moeten er alleen goed mee omgaan. Net als dat we onze kinderen niet in hun eentje laten oversteken als ze nog niet alle verkeersregels kennen, moet je ook je kind niet op je telefoon laten zonder supervisie!

Wil je meer weten over de invloed van grote bedrijven?

Wil je meer weten over de invloed van grote bedrijven zoals Google en Facebook? Dat kan! Kijk bijvoorbeeld de documentaire The Social Dilemma op Netflix. In deze documentaire wordt uitgelegd hoe je jezelf veilig kan houden en dat het niet zo is dat grote bedrijven het slechtste met ons voor hebben.  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.