Hotel Arena: in the city park! Als je dat al zo leest, dan klinkt het al reuze interessant toch? Wij mochten afgelopen dinsdag op woensdag een nachtje logeren in dit prachtige hotel. We hadden er al één en ander over gehoord, maar omdat we er nog nooit geweest waren, wisten we niet echt wat we ervan moesten verwachten. Zelfs het type kamer bleef tot op het moment van inchecken “geheim”. Om alvast iets te verklappen; we hebben het heerlijk gehad en goed geslapen. Lees snel verder over onze andere ervaringen!

Een stukje geschiedenis

Van Rooms-katholiek meisjesweeshuis, naar sleep-in tot 4 sterren hotel; Hotel Arena heeft een geschiedenis waar je “u” tegen kunt zeggen. In 1886 begon de bouw van dit karakteristieke pand, wat vervolgens twee jaar duurde. Men doopte het in 1888 tot het Sint Elisabeth Gesticht. Het pand bood onderdak aan Rooms-katholieke weesmeisjes die nergens anders terecht konden. Het was echter wel een strenggelovige instelling en de kapel diende als uitvalbasis, waar de meisjes en zusters dagelijks samen kwamen om in gebed te gaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zolder van het weeshuis gebruikt als schuilplaats voor Belgische vluchtelingen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de verloskunde-afdeling van het nabijgelegen Onze Lieve Vrouwe Gasthuis ondergebracht in het weeshuis, nadat de Duitse bezetters hun ruimte in beslag hadden genomen. Tot ieders verdriet viel in 1944 helaas ook het weeshuis in handen van de nazi’s. Na de bevrijding in 1945 keerden de oorspronkelijke bewoners weer terug, die tijdelijk nabij het Leidseplein waren opgevangen. In de periode na de oorlog probeerde het Sint Elisabeth Gesticht, nu als verpleeg- en verzorgingshuis voor ouderen, weer iets terug te geven aan de samenleving. De prijzen voor kost en inwoning waren sinds 1920 niet aangepast en hierdoor kwam vanaf de jaren ’50 het tehuis in grote financiële problemen. Uiteindelijk moesten de bewoners van ‘Huize Elisabeth’ na ruim 80 jaar het pand in februari 1969 verlaten. Hierna stond het pand enige tijd leeg, maar niet al te lang. Al snel nam de Stichting Verpleeghuizen Amsterdam haar intrek als opvang van dementerende ouderen. In januari 1982 vertrokken ze toch naar een nieuw tehuis, het Dr. Sarphati-huis aan de Roetersstraat.

De gemeente Amsterdam nam het besluit dat het pand moest worden gebruikt om onderdak te geven aan de vroegere Dam- en Vondelparkslapers. Zij konden voor een paar euro een matrasje huren en verblijven in de nieuwe vestiging van de gemeentelijke Sleep-In. Nadat de gemeente niet langer voor eigen rekening en risico de Sleep-In wilde exploiteren, werd er een beleidsplan opgesteld dat naast slaapplaatsen ook ruimte bood voor een café-restaurant, een zaal met podium en een oefenfunctie voor jonge bands. Dit (internationale) centrum voor jongerencultuur en toerisme opende haar deuren in 1992 onder de naam Arena. Toen het millennium eenmaal achter de rug was vond men het tijd voor iets nieuws en besloot men dat het jongerencentrum plaats moest maken voor een hotel. Het kostte echter wel een hoop tijd om de boel op te knappen en te verbouwen. Hotel Arena opende uiteindelijk op 7 februari 2002 haar deuren. Het toenmalige meisjes-weeshuis was getransformeerd naar een multifunctionele horecagelegenheid met hotelkamers, een café-restaurant, bar en club. In 2017 werd een tweede (en nog grotere) renovatie voltooid, waardoor het geheel nog veel mooier geworden was. Door deze verbouwing heeft het hotel zich als het ware richting het park gedraaid en bevindt de entree zich ín het Oosterpark. Hotel Arena: in the city park.

De kamers

Wat ik zelf heel bijzonder vind aan Hotel Arena is het feit dat geen één van de 139 kamers hetzelfde is. Dit komt door de hoge plafonds, grote ramen, schuine wanden, houten balken, eigenzinnige erkers en knusse nissen. Het vormt een geheel, maar toch ook weer niet. Het karakteristieke pand leent zich perfect voor deze opzet. Degene die het plan heeft gemaakt voor de verbouwing van het hotel, heeft hier goed over nagedacht. Ook in de gangen en trappenhuizen zie je veel terugkomen van vroeger, wat zorgt voor een warme en welkome sfeer. Alle kamers zijn voorzien van gratis wi-fi, een kluis, föhn, Handy telefoon, een strijksset en televisie.

Er zijn drie verschillende soorten kamers;

Arena Classic
De classic kamers zijn uiteraard van alle gemakken voorzien. Vanwege de originele indeling van het hotel variëren ze wel erg van elkaar! Sommige kamers hebben een tweede verdieping, andere kijken uit over de binnentuin.

Arena Supreme
Wil je net wat meer dan een Classic? Dan is de Supreme kamer een hele goede keus. Deze kamers zijn net iets ruimer en sommigen hebben zelfs toegang tot een persoonlijke tuin, zodat je kunt ontbijten of borrelen op je eigen terras. Andere kamers hebben weer een bad waarin je uren kunt relaxen.

Arena Suite
Of je nu in een 19e-eeuwse torenkamer zit of in een moderne duplex suite met panorama uitzicht, genieten wordt het zeker weten. Ook deze kamers zijn verschillend, maar je krijgt gegarandeerd een kamer waar je wilt blijven.

Ons verblijf

Redelijk bijtijds sprongen we met z’n vieren in de trein richting Amsterdam. Je kunt overigens bij het hotel (tegen betaling) parkeren, maar het openbaar vervoer werkte voor ons wat beter. Vanaf station Amsterdam Muiderpoort pak je tramlijn 1 richting Osdorp en na een aantal haltes, stap je vlakbij het hotel uit. Easy peasy dus…en daar houd ik van! Je wandelt door het park naar het hotel, waar je binnen door middel van bordjes naar de receptie wordt verwezen. Voordat we Het Scheepvaartmuseum gingen bezoeken, hebben we de koffer die we mee hadden in een kluis bij de receptie neergezet. Inchecken kon pas vanaf 15 uur, dus met vrije handen vervolgden we onze weg. Eenmaal terug was het inchecken zo klaar en konden we door de lange gang naar onze kamer toe wandelen (terwijl we steeds nieuwsgieriger werden natuurlijk).

Wij mochten een nachtje slapen in een prachtige kamer bestaande uit twee verdiepingen. Helemaal leuk voor de oudste, die dus zijn eigen slaapkamer had. Voor de jongste hebben we een campingbedje op onze eigen kamer laten zetten. Dit gaf een iets veiliger gevoel, omdat de trap naar de tweede verdieping behoorlijk steil en hoog was. Er is op deze kamer geen traphek aanwezig, dus vandaar de keus om op safe te spelen. Overigens was het helemaal geen probleem om het bedje neer te laten zetten. 10 minuten na mijn telefoontje richting de receptie stond er al een aardige meneer aan onze deur, met een al in elkaar gezet bedje in zijn handen. De kamer waar wij in sliepen was ruim genoeg, dus niemand zat (of lag) een ander in de weg. De bedden liggen lekker zacht, zijn groot en voorzien van fris wit beddengoed. Je kunt desgewenst de airco aanzetten en daar hebben wij dan ook gebruik van gemaakt. Als het buiten warm is, dan is het op de kamer ook aan de warme kant. Dit is natuurlijk altijd persoonlijk…de ene persoon heeft het sneller warm dan de ander en wij zijn gewend aan een frisse slaapkamer in de nacht. Op beide kamer hadden we een televisie hangen, tot grote vreugde van de oudste. Hij mocht kiezen uit twee bedden en volgens mij heeft hij stiekem ook in beide bedden gelegen, totdat hij een keuze maakte (waarschijnlijk midden in de nacht).

De douche is ook groot en bevat twee douchekoppen, wat me wel een beetje keuzestress opleverde. Uiteindelijk ben ik gegaan voor de douchekop die helemaal achter de glazen wand zat. Op deze manier bleef al het water keurig in de douche en ging het er niet naast. Na het douchen heb ik mijn haar geföhnd en ben ik lekker onder de wol gekropen. Wat mij wel opviel is dat er geen slot op de badkamerdeur zat en dat deze ook niet af te sluiten was. Het is een soort van klapdeur, waar je doorheen kunt kijken als het licht in de badkamer aanstaat. Op zich geen probleem als je met je gezin in deze kamer verblijft, maar wellicht wel wat minder prettig als je gesteld bent op je privacy en met andere mensen bent. Hoe dan ook, een ruime badkamer voorzien van handzeep, douche-gel en shampoo…en brandschoon!

In de hal is een kast waar een kluis instaat en waar je je kleding in kunt ophangen/neerleggen. Ruimte genoeg voor het hele gezin! Ook je koffer kun je in deze kast met gemak kwijt. Een kapstok hangt in de gang om je jas aan op te hangen.

In deze kamer is ook een kantoortje aanwezig, inclusief bankje, bureau met stoel en mini-bar. Ik heb in de avond zelfs nog eventjes wat gewerkt en een serie gekeken. Vriendlief en de jongste hebben wat televisie gekeken en zijn vroeg in slaap gevallen. Heerlijk eventjes die rust om me heen! We hebben het allemaal heerlijk gehad en een kamer boeken is dan ook zeker weten een aanrader.

Ontbijtbuffet

Na een nacht goed geslapen te hebben, schoven we in de ochtend aan in PARK café-restaurant. De avond ervoor hadden we al genoten van een heerlijk diner, dus we wisten stiekem al dat ook het ontbijtbuffet goed moest zijn. Voor 22 euro p.p. kun je pakken wat je wilt, inclusief warme dranken zoals koffie en thee. Verder zijn er verschillende soorten sappen en smoothies. Er is een ruime keuze aan verschillende soorten brood, beleg, fruit en zelfs een Engels ontbijt met worstjes, ei bonen en bacon ontbreekt niet. Alles ziet er keurig verzorgd uit en wordt aangevuld als het op/leeg is.

Bij PARK eet en drink je eigentijdse en regionale gerechten geïnspireerd op klassiekers. Ontbijten, lunchen, dineren, borrelen; het is allemaal mogelijk. Reserveer alvast hier of neem contact op via +31 20 850 24 50 of mail naar [email protected].

Hotel services

Receptie
24 uur per dag en 7 dagen per week kan je bij de receptie terecht. Je kunt langslopen of bellen met het interne nummer 9.

Check-out tijd
Uitchecken kan uiterlijk tot 11.30 uur. Later uitchecken is mogelijk op aanvraag en op basis van beschikbaarheid. Hiervoor geldt wel een toeslag.

Gratis Wi-Fi
In alle openbare ruimtes en op alle kamers van Hotel Arena is gratis wifi beschikbaar.

Shop
De shop bevindt zich in de Lobby bij de receptie. Je kunt hier blikjes fris of iets te snacken kopen.

Wasserij & stomerij
Kleding kan voor je worden gewassen of gestoomd. Geef je was én het formulier dat op de kamer ligt vóór 09.00 uur af bij de receptie, dan ontvang je dezelfde dag vóór 19.00 uur de kleding terug. Deze service is beschikbaar van maandag t/m zaterdag.

Kluisjes
Berg je waardevolle spullen op in het elektronische kluisje op de kamer. Het hotel kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de vermissing van waardevolle eigendommen die zijn achtergelaten op de kamer.

Parkeren
Het is mogelijk om je auto in de ondergrondse garage te parkeren, maar dan wel op basis van beschikbaarheid. Het tarief is € 3.00 per uur met een maximum van
€ 30.00 per dag. Langs de weg is parkeren € 4.00 euro per uur met een dagtarief van € 36.00 (betaald parkeren tussen 09:00 -24:00).

Fietsen
Het hotel verhuurd eigen Nederlandse Van Moof-fietsen. Je huurt de fiets bij de receptie van het hotel waar je deze uiteindelijk ook weer kan inleveren.

Green Key certificatie
Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Hotel Arena is hierbij aangesloten en ze doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat onze gasten iets moeten inleveren op comfort en kwaliteit. Je kunt hierbij helpen door er bijvoorbeeld voor te kiezen om niet iedere dag de handdoeken te laten wassen.

Oppas service
Het is mogelijk om een oppas op locatie te laten komen. Vraag dit wel op tijd aan bij de receptie.

Taxi service
Met een druk op de knop kunnen ze bij de receptie een taxi voor je oproepen. Kleine taxi’s, grote taxi’s of zelfs Tesla’s kunnen ze voor je regelen. Van en naar vliegveld Schiphol gelden vaste prijzen, naar andere bestemmingen zijn de prijzen flexibel.

Meetings & Events

Hotel Arena heeft verschillende bijzondere ruimtes beschikbaar voor grote evenementen en kleine gelegenheden. De catering komt uit eigen keuken zodat ze rekening kunnen houden met doorgegeven wensen. Alle ruimtes zijn beschikbaar voor zakelijke en particuliere verhuur. Meer informatie vind je hier.

Adresgegevens

Hotel Arena
‘s-Gravesandestraat 55
1092 AA Amsterdam
Telefoonnummer: +31 20 850 2400
Website: https://www.hotelarena.nl/
Email: [email protected]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.