pretparkBouw de mooiste attracties pronkt op de doos, dus we zijn heeeeel benieuwd naar de inhoud van de doos. Bij opening zien we heel veel kleurijke platen waar je de componenten uit moet drukken en een boekje met de gebruiksaanwijzing.
Naast stukjes van dik karton zitten er ook flexibel papieren “achtbanen”, die door plastificering verbazend sterk zijn. Op de achterkant van de gebruiksaanwijzing zitten de instructies om alles in elkaar te zetten.
Als eerste wordt het geld uitgedeeld aan de spelers, de draaimolen (die bepaald hoeveel stappen je mag doen) opgezet, en de “kanskaarten” en pretpunten klaar gelegd. Ook zetten we de “groepjes” van mensen op de 4 startplaatsen, dit doe je altijd omdat niemand een “eigen” pion heeft maar met 1 van de 4 verschillende pionnen naar wens speelt.
wpid-wp-1416749851390.jpegWe spelen met z’n drieën en de jongste speler mag beginnen. Na het draaien mag hij een groepje uitkiezen om te verplaatsen, waarmee hij het aantal stapjes doen dat gedraaid is en hij eindigt meteen op een attractie.
Handig om te weten is, dat achterop de gebruiksaanwijzing een kaart staat, waarop je kunt zien welke attracties er zijn en waar ze zich bevinden. Overigens komt de kleur van het vakje, waarop je de attractie bouwt, overeen met de kleur die staat op het eigendomskaartje van een attractie. De jongste speler moet 300 euro betalen om de attractie aan te schaffen en omdat er alleen briefjes van 50 of 100 zijn lukt het hem goed om zelf te betalen. Na aanschaf word het eerste gedeelte van de attractie op het bord gezet en krijgt de speler een pretpunt. Aan t einde van z’n beurt mag hij ook nog een uitbreiding bouwen, maar om geld voor de volgende attractie te bewaren, laten we dit deze beurt even zitten.Dan is speler 2 aan de beurt en merken we meteen dat de 4 mogelijkheden om te kiezen welke pion je beweegt, er voor zorgen dat alle spelers binnen 1 á 2 beurten een attractie kunnen kopen. Naast de pretpunten die je krijgt bij het bouwen van de basis attractie, krijg je deze ook van de bank, bij elk bezoek van andere speler met een groepje op jouw attractie. Het aantal punten dat je krijgt hangt af van het type attractie en hoeveel uitbreidingen je koopt.wpid-wp-1416749870920.jpegDaarnaast zijn er een groot aantal plekken waar je, als je er op komt te staan met je groepje, een “kanskaart” moet pakken. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen deze kaarten óf heel voordelig zijn, of juist negatief uitpakken voor degene die er eentje van de stapel af moet pakken.Na de aankoop van 2 attracties is je begin-geld aardig op en als je meer wilt kopen, moet je je pretpunten verkopen. Dit kan overigens alleen op t moment dat één van de groepjes langs de kassa komt. Let op: Deze punten heb je ook nodig als je wilt winnen, dus zorg ervoor dat je precies weet wat je mede-spelers allemaal doen.

Afhankelijk van het aantal medespelers is het doel om een bepaald aantal pretpunten te verzamelen en degene die dit als eerste doet is de winnaar.
wpid-wp-1416749857433.jpegTijdens ons spel kregen we vrij snel een ophoping van pretpunten, omdat de 4 groepjes dicht bij elkaar bleven, waardoor een attractie 2 tot 4 keer in korte tijd werd bezocht. Hierdoor was de eerste, die deze groepjes langs liet gaan, meteen de winnaar. Toen we het spel voor de  tweede keer gingen spelen hebben we dit met meer tactiek aangepakt, waardoor er minder clustering van de groepjes was.Al met al een leuk spel, vooral omdat je ziet wat je “bouwt” en niet direct tegen elkaar speelt. Ook het geldsysteem geeft het kind de kans om spelenderwijs te leren rekenen en met geld om te gaan. Ook leert het kind om tactisch te denken! Een absolute aanrader dus!
Je kunt dit leuke spel o.a. kopen bij bol.com!
/Gastblogger

Een gedachte over “Review: Pretpark Tycoon (6+)

  1. Nou smaken verschillen dus echt kennelijk. Onze kinderen (9,7,5) vonden dit een verschrikkelijk spel. Juist omdat je steeds de pion mag kiezen werd er bijna nooit op een attractie van een ander gestaan. plus het feit dat iemand niet de rest van een attractie kon kopen als iemand het eerste deel al had was reden voor verontwaardiging. verder zit er niks leuks in vonden we. niks extra’s niks spannends. Maar goed wij spelen dan ook vaak kolonisten van amerika met onze 2 oudsten (9 en 7) en andere spellen van 999 games dus misschien is onze lat voor de fabrikant ook te hoog. maar dan nog zelfs bunnyhop word leuker gevonden terwijl dit ook een best simpel spel is.
    en ik heb me mateloos geirriteerd aan de attracties die niet bleven staan en de vage nummering en dat er geen geldbedragen óp het bord stonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.