Op woensdag 12 juni is het weer zo ver, de Nationale Buitenspeeldag 2019 zal dan plaatsvinden. Al sinds 1994 worden in ons land, op de tweede woensdag in juni, een heleboel straten afgesloten voor verkeer. Kinderen kunnen er zonder gevaar heerlijk spelen, terwijl ouders samen een praatje maken, een drankje drinken en vaak aan het einde van de dag samen een hapje eten. Lijkt het je leuk om de buitenspeeldag in jouw buurt te organiseren, lees dan vooral even verder.

Waarom een Nationale Buitenspeeldag?

Deze (voornamelijk voor kinderen zeer belangrijke) dag vraagt op een speelse manier aandacht voor de kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. Er wordt een beroep gedaan op buurtbewoners en voorbijgangers, om hun verkeersgedrag onder de loep te nemen. De personen die de Buitenspeeldag organiseren, zorgen ervoor dat om in gesprek te gaan met de kinderen en hun ouders. Eventuele problemen met betrekking tot veiligheid en de verkeerssituatie in de buurt kunnen dan worden besproken en er kan samen naar een oplossing worden gekeken. Vaak blijkt dat deze laagdrempelige vorm van communiceren sneller leidt tot aanpassingen en verbeteringen.

Voordat ik hieronder een aantal tips ga geven, moet je je realiseren dat het best een hele klus is om alles te organiseren. Misschien is het daarom een goed idee om het met een aantal mensen te doen. Iedereen kan dan een taak op zich nemen, waardoor de druk voor iedereen wat lager ligt. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal 3x om de tafel gaat zitten om alles nogmaals door te spreken. Houd verder contact via de mail of whatsapp om de communicatie soepel te laten verlopen.

Tip 1: Maak een draaiboek

Als je een activiteit gaat organiseren, is het altijd handig om vooraf een draaiboek te maken. In een draaiboek beschrijf je welke taken er moeten worden gedaan en wie deze op zich zal nemen. Wie nodigt alle buren uit? Wie zorgt er voor dat er een springkussen gehuurd wordt? En wie doet de inkoop voor de drankjes e.d.? Leg het allemaal vast, zodat er niets over het hoofd gezien wordt.

Tip 2: Vraag een bijdrage

Om alles te kunnen bekostigen is er een bijdrage nodig van iedereen die deelneemt aan de Buitenspeeldag. Vraag aan de buurtbewoners of zij een (klein) bedrag willen geven om mee te kunnen doen aan alle activiteiten. Organiseer je een barbecue, dan kun je gerust vragen of iedereen een hapje/drankje hiervoor wil regelen. De financiële bijdrage kunnen de buurtbewoners bij één vast persoon inleveren in een envelop, met hun naam erbij (of overmaken op een bepaald rekeningnummer ovv buitenspeeldag oid).

Tip 3: Spelmateriaal

Buitenspelen; de meeste kinderen vermaken zich al door bijvoorbeeld verstoppertje te spelen, maar het is ook goed om ervoor te zorgen dat er verschillend spelmateriaal aanwezig is tijdens de Buitenspeeldag. Je kunt er voor kiezen om er een thema aan vast te plakken, zoals bijvoorbeeld “Typisch Hollands”. Zorg dat er activiteiten te doen zijn zoals bijvoorbeeld koekhappen en spijkerpoepen en maak hiervoor een stempelkaart, waarmee de kinderen alle activiteiten kunnen doen.  Ook kun je gemakkelijk wat Oud Hollandse spellen huren, makkelijk en leuk voor iedereen. Zorg dat er een ijsje is voor de kinderen die hun stempelkaart vol hebben, zo maak je het nog feestelijker.

Tip 4: Vraag op tijd een vergunning aan

Bedenk bij de activiteiten die je op zet, welke regelgeving hierop van toepassing is. Je hebt bijvoorbeeld een vergunning nodig van de gemeente als je een Buitenspeeldag wilt organiseren op een afgesloten stuk straat. Houd er rekening mee dat een vergunning voor een straat activiteit 6 tot 8 weken van tevoren moet worden aangevraagd.

Tip 5: Vrijwilligers

Ondanks dat je met een groepje alles gaat organiseren, zal je uiteindelijk toch aanspraak “moeten” maken op vrijwilligers. Wie schenkt er bijvoorbeeld de drankjes in en wie snijdt de kaas en worst? Wie steekt de barbecue aan en draait het vlees om. Zorg dat er op het aanmeldformulier wat je vooraf verstuurd een mailadres staat, waar mensen een bericht naar kunnen sturen als ze vragen hebben, maar ook als ze zich willen aanmelden als vrijwilliger.

Tip 6: Toezicht en veiligheid

Zorg ervoor dat er voldoende toezicht is tijdens de activiteiten (ook hier kun je natuurlijk de vrijwilligers voor inzetten). Zorg dat er geen verkeer in de straat rijdt en dat er geen auto’s geparkeerd staan. Zorg dat er een week van tevoren al A4’s hangen waarop staat dat er op woensdag 13 juni niet geparkeerd kan worden in de straat, in verband met Buitenspeeldag, maar ook dat de straat tijdelijk afgesloten zal zijn voor verkeer. Houd er rekening mee dat hulpdiensten er wel altijd door kunnen. 

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.