Vandaag heeft bol.com het Grote Speelgoedboek en de speelgoedtrends van 2020 gepresenteerd. Hoe raar deze tijden ook zijn, één ding is zeker: zodra de herfstblaadjes vallen, krijgen kinderen de Sinterklaaskriebels. En dat betekent: verlanglijstjes! Driekwart van de Nederlandse kinderen maakt een verlanglijstje. Om dit nog makkelijker én magischer te maken, valt vanaf zaterdag bij gezinnen in heel Nederland ‘Het Grote Speelgoedboek’ van bol.com op de mat. Een papieren boek vol digitale innovaties. Via een speciale speelgoedboekapp* kunnen kinderen de bijna 900 producten uit het boek tot leven brengen en luisteren naar 8D luisterverhalen ingesproken door Tygo Gernandt. Dit levert zo’n 100 uur aan fun & doe-plezier op voor kinderen.

Fotocredits: Thijs Huizer

Nieuwe doelgroep speelgoed: volwassenen

Dankzij het uitgebreide assortiment en meer dan 11 miljoen klanten in Nederland en België, kan bol.com trends binnen het speelgoedassortiment goed voorspellen. Marcel de Looper, speelgoedexpert van bol.com, over zijn verwachtingen voor 2020: “Wat dit jaar opvalt, is dat er definitief een doelgroep bijgekomen is voor speelgoed: volwassenen. Spellenavonden met vrienden groeien in populariteit, puzzelen is net zo ontspannend als een boek lezen en LEGO is niet meer alleen voor nerds. De invloed van het TV-programma LEGO Masters hierop is groot. Uiteraard heeft ook de coronacrisis duidelijk invloed op de trends. Door het thuiswerken wordt er meer samen gespeeld en geknutseld door het hele gezin. Hierdoor groeit de belangstelling in speelgoed bij de ouders en is de categorie ‘knutselen’ flink gegroeid. Uiteraard gaan we deze feestdagen ook de invloed zien van de nieuwe gaming consoles die gelanceerd worden.

Speelgoedtrends 2020

  1. Speelgoed voor volwassenen
    Een leeftijdsgroep die er definitief bij is gekomen binnen speelgoed zijn de
    volwassenen. Op de verlanglijstjes van 18+’ers verwachten we vooral puzzels,
    gezelschapsspellen en constructiespeelgoed. Dit komt ook door het effect van de ‘lockdown’. Spellenavonden met vrienden groeien in populariteit, al dan niet via een scherm. Vooral spellen als Ticket to Ride, 30 Seconds en Monopoly doen het goed. Ook dobbel- en kaartspelletjes als Qwixx, Regenwormen en Exploding Kittens zullen veel gevraagd worden. De puzzels van Jan van Haasteren blijven ongekend populair.
  2. Artiesten van de toekomst
    Veel kinderen dromen ervan om later bekend te worden. Vooral DJ’s en YouTubers spreken tot de verbeelding. Hier speelt Vtech op in met de Kidizoom Vloggercam. Deze maakt naar eigen zeggen “van ieder kind een online hit” en dit zal goed gaan scoren op de verlanglijstjes. We verwachten ook veel van de nieuwe Remix lijn van het populaire LOL Surprise. Een lijn die helemaal van deze tijd is en waarin muziek en DJ’s een belangrijke rol spelen. Muziekgerelateerde cadeaus, zoals DJ-sets en headphones, gaan het naar verwachting sowieso goed doen bij vooral oudere kinderen.
  3. Een land vol bouwmeesters
    Het TV-programma LEGO Masters heeft de populariteit van de gekleurde blokjes een flinke boost gegeven. Bij kinderen, maar óók bij volwassenen. Werd met LEGO spelen op oudere leeftijd vroeger gezien als iets voor ‘nerds’, nu speelt iedereen ermee. Dit komt ook door het assortiment. LEGO heeft diverse sets voor 16+ en zelfs 18+, zoals LEGO Creator Expert, LEGO Architecture, LEGO Ideas en LEGO Art. Ook van ander constructiespeelgoed, zoals de GraviTrax knikkerbanen, hebben we grote verwachtingen.
  4. Het jaar van de gaming consoles
    Het is een grote kostbare wens, maar we verwachten toch dat veel mensen een gaming console gaan vragen aan de Sint. Met een hoofdrol voor de nieuwe gaming consoles die dit najaar worden gelanceerd: Xbox Series S en X (10/11) en de PlayStation 5 (19/11). Extreem populair, beperkt beschikbaar en iets waar gamers al jaren naar uitkijken. Er staat ook een nieuwe generatie games klaar voor deze consoles die zeker vaak gevraagd gaan worden. De Nintendo Switch blijft ook ongekend populair en Switch gamers kiezen dit jaar massaal voor het spel Animal Crossing.
  5. Spelen met het hele gezin
    Door het thuiswerken tijdens de coronacrisis, wordt er meer samengespeeld door het hele gezin. Nu de maatregelen weer strikter worden, verwachten we dat er veel gezelschapsspellen voor het hele gezin gevraagd gaan worden. Ouders proberen van het thuis spelen ook iets leerzaams te maken. Dat boost de vraag naar experimenteersets waarmee kinderen proefjes kunnen doen of spelenderwijs meer leren over getallen, taal, etc.
  6. Creativiteit thuis
    Dit jaar merken we, mede gestuwd door het vele thuisblijven, een extra toename in de verkoop van knutselartikelen. De verkoop binnen deze categorie is zelfs verdubbeld. LEGO heeft hier een groot aandeel in met het populaire “LEGO dots”, maar ook artikelen rondom hobby’s als diamond painting, tekenen, schilderen op nummer en zelf sieraden maken doen het erg goed. Een andere manier om creatief bezig te zijn is Tie Dye, een methode om zelf t-shirts te verven in spetterende patronen. Dit is nu helemaal hip en we verwachten dat de Tie-Dye Ontwerpstudio het goed gaat doen.
  7. Oud en vertrouwd
    Er is dit jaar geen grote rage in speelgoedland. Dit zorgt voor een hang naar oud en vertrouwd speelgoed. Speelgoed van bekende figuren zoals Pokemon, Spiderman (Marvel), Disney Princess, Frozen, Woezel & Pip, Nijntje en Paw Patrol blijven evergreens die het bovengemiddeld goed doen. Ook alles wat retro is, wordt dit jaar ongekend populair. Ook bij een oudere doelgroep die graag de uit hun jeugd herkenbare iconen verzamelen. Voor zichzelf of hun kinderen. Een goed voorbeeld is Super Mario. Mario viert dit jaar zijn 35-jarige jubileum en dat wordt o.a. gevierd met een goed lopende interactieve LEGO-lijn, een gelimiteerde heruitgave van klassieke Mario spellen op de Nintendo Switch en een met de Switch bestuurbare Mario Kart auto waarmee je virtueel wedstrijden kunt racen door je woonkamer.
  8. Duurzaam spelen
    Duurzaamheid is een thema dat ook binnen speelgoed steeds belangrijker wordt. Veel speelgoedmerken zijn bezig om hun producten duurzaam te maken qua productieproces en verpakking. Ook naar de materialen wordt goed gekeken. Binnen hout wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met FSC keurmerk door merken als Brio, Little Dutch en Joueco. Plastic speelgoed wordt steeds vaker gemaakt van bioplastic. Een goed voorbeeld hiervan is BiOBUDDI. Hun blokjes én de verpakking zijn gemaakt van duurzaam en natuurlijk materiaal, gewonnen uit suikerriet. Ook binnen pluche worden er duurzame stappen gezet. Bijvoorbeeld met de eco versie van nijntje – van binnen en buiten gemaakt van 100% gerecyclede PET flessen.

100 uur fun & doe-plezier

Al deze trends zijn terug te vinden in Het Grote Speelgoedboek. Ten opzichte van de vorige editie zijn er veel vernieuwingen. Het is veel meer dan een catalogus geworden, maar een echt doeboek voor kids vol met spelletjes en technologische snufjes. Via een speciale speelgoedboekapp* kunnen kinderen het boek tot leven laten komen. Na een introductie door de enige echte Sinterklaas, kunnen kinderen met de app aan de slag en de plaatjes in het boek scannen. Na iedere scan verschijnen er beelden en filmpjes over het artikel. Er staan zo’n 890 producten in het speelgoedboek, waarover meer dan 15.000 foto’s, video’s, weetjes en quizvragen te vinden zijn. Naast speelgoed, bevat het boek ook artikelen gerelateerd aan bijvoorbeeld sport, muziek en bakken. Alles bij elkaar levert het boek meer dan 100 uur fun en doe-plezier op voor kinderen.

*App Store:  https://apps.apple.com/us/app/id1531292843
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bol.speelgoedboek 

Miskoop voorkomen

Eén van de grootste uitdagingen voor ouders tijdens Sinterklaas, is het kopen van het juiste cadeau. Ze willen hun kind natuurlijk blij maken en pakjesavond zo leuk mogelijk maken. De app kan hierbij helpen. Kinderen kunnen dankzij de app veel details over het speelgoed opzoeken. En zo bijvoorbeeld ontdekken wat er precies in een Lego set zit, hoe de wereld van een game eruit ziet en hoeveel darts een specifieke Nerf gun schiet. Hierdoor kunnen ze hun verlanglijstjes gerichter maken. Uit cijfers van Pam Research blijkt dat ouders het interessant vinden om hulp te krijgen bij het kiezen van het juiste cadeau. Voor hulp-Sinterklazen is er daarom de optie om een mail te krijgen met de producten waar het kind het meeste naar kijkt. Dit kan helpen om miskopen te voorkomen. Uiteraard kunnen ouders er ook voor kiezen om deze mogelijkheid uit te schakelen.

Luisterverhalen in 8D

Het Speelgoedboek bevat een aantal opvallende technologische snufjes, zoals de 8D luisterverhalen die achterin het boek staan. De verhalen over Jackie en haar denkbeeldige broertje Jack zijn met verve ingesproken door Tygo Gernandt. Dankzij 8D klinkt het geluid heel dichtbij en overal om je heen en dat maakt de luisterervaring heel bijzonder. Luister je hiernaar met een koptelefoon, dan beleef je de beste geluidservaring. De luisterverhalen zijn geschreven door Eric Hercules, die onder andere ook scènes schrijft voor Sesamstraat, het Zandkasteel en het Sinterklaasjournaal.

Verspreiding

Het Grote Speelgoedboek van bol.com wordt vanaf zaterdag gericht bezorgd bij gezinnen in heel Nederland en later ook in België. Mensen die het boek niet ontvangen hebben of een tweede boek wensen, kunnen vanaf 15 oktober terecht bij alle winkels van Albert Heijn in Nederland en Delhaize in Vlaanderen. De digitale versie kun je hier inzien.

Fotocredits: Thijs Huizer

Een gedachte over “Bol.com maakt papieren speelgoedboek volledig interactief met nieuwe app

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.