Het idee van op vakantie gaan is dat je een aantal weken eens lekker kunt ontspannen. Even niet de stress en drukte van je werk. Gewoon alleen de zon, een goed boek en lekker relaxen aan het strand. Lekker alleen doen waar je zelf zin in hebt. `s Avonds lekker flaneren over een mooie boulevard en hier en daar iets leuks kopen in een winkeltje. Leuk zo`n romantisch plaatje. Helaas kun je dat mooi vergeten als je eenmaal een paar kinderen rond hebt lopen. Althans, dat is wat veel ouders, voordat ze papa en mama worden, voorgespiegeld wordt. De truc is echter om de kids zo te boeien en bezig te houden dat de vakantie voor het hele gezin een feest wordt.

Met of vóór mijn kinderen op vakantie?
Voor veel ouders is het een jaarlijks terugkerend probleem. Ga ik nu op vakantie met mijn kinderen of vóór mijn kinderen. Stiekem vinden we het allemaal heel egoïstisch om dan voor onszelf te kiezen, maar aan de andere kant duurt die vakantie maar een paar weken per jaar en zou het toch wel erg fijn zijn als je zelf ook de kans krijgt om even uit te rusten. Het is een ultiem ouderschapsdilemma. Kies ik voor een vakantie voor mijn kinderen of voor een vakantie voor mijzelf. Of is er misschien nog een gulden middenweg waarbij we allemaal tevreden zijn? Nou, als je verder leest dan zul je zien dat die er wel is, maar dat je daar wel wat voor moet doen, en laten.

Hoe meer kinderen, des te lastiger
Om te beginnen is het belangrijk om op `vakantie gaan met kinderen` wat minder breed te maken. Zoals je ongetwijfeld weet is het een groot verschil of je met één baby op vakantie gaat of met vier kinderen die variëren van peuter tot tiener. Het punt is namelijk dat hoe meer kinderen je hebt, hoe minder belangrijk jij vanzelf wordt. Een baby heeft namelijk geen mening. Behalve dan dat hij of zij graag af en toe wat te eten wilt hebben en ook regelmatig een slaapje kan doen. Naar mate kinderen ouder worden, krijgen ze vanzelf een steeds grotere stem in je vakantieplannen. Daarnaast worden de vereisten organisatietalenten ook steeds groter evenals de hoeveelheid spullen die je moet meeslepen. En dan gaat het hier nog om twee oudergezinnen. In je eentje is het natuurlijk nog veel lastiger en schiet de vakantie er zelfs vaak bij in. Uiteraard is het onmogelijk om in deze blog alle punten te behandelen. Vandaar een zelfgekozen selectie van de drie grootste hoofdpijnpunten om met kinderen op vakantie te gaan. Hopelijk vind je ze herkenbaar en heb je er wat aan.

Punt 1: ‘’Mama, zijn we er al?’’
Iedereen die met zijn of haar kinderen weleens op een langere autovakantie is geweest zal deze vraag ongetwijfeld herkennen. Volwassenen hebben gemiddeld een concentratiespan van zo`n twintig minuten, blijkt uit onderzoek. De concentratiespan van kinderen… daar kun je het beter niet eens over hebben. Kinderen hebben veel aandacht nodig en kunnen over het algemeen niet zo goed tegen lange, eentonige ritten op de snelweg. Meestal los je dit op door dus voor de nodige afleiding te zorgen. Boeken, muziek, spelletjes en als het echt niet meer anders kan: de iPad of smartphone met games, films en apps.

Creatieve optie
Uiteraard moet je dit vooral allemaal doen. Het werkt namelijk. Toch is het niet de enige manier om de autorit voor je kinderen wat draaglijker te maken. Je kunt namelijk ook je vakantie aanpassen. Dat klinkt misschien wat drastisch, maar is het eigenlijk niet. Veel mensen kiezen er voor om die duizend kilometer naar Zuid-Frankrijk in één keer te overbruggen. Als volwassene ben je dan al helemaal gaar als je aankomt, laat staan als vijfjarig kind. Een slimme tip is om eens goed te kijken naar een leuke tussendoorbestemming die enigszins op de route ligt. Frankrijk heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen maar de Riviera. Zo kun je bijvoorbeeld stoppen in Parijs, al is dat met de auto wel een opgave. Heb je liever natuur dan kun je in Frankrijk kiezen uit een hele lading aan minder druk bezochte natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld het natuurpark Du Morvan in de buurt van Avallon. Of neem een omweg via Duitsland en Zwitserland en bezoek de Alpen. Door de route in tweeën te delen wordt je vakantie bovendien psychologisch een stuk langer.

Punt 2: Geen tijd voor jezelf hebben
Het eeuwige lot van moeders, maar ook wel van vaders, is dat ze de hele dag door continue worden geclaimd. Dat is natuurlijk niet zo raar. De meeste papa`s en mama`s zijn het jaar door aan het werk om de hypotheek en deze vakantie te kunnen betalen. Kinderen brengen een groot deel van hun tijd door op school en/of de BSO. Op vakantie ligt de gezinssituatie dan ineens heel anders. Papa en mama hoeven ineens niet te werken en kunnen nu al hun tijd gebruiken om de schade van een heel jaar in te halen. Door die aan hun kinderen te besteden.

Lekker naar een vakantiepark
Voor een deel is dit natuurlijk heel terecht. Je bent ook geen heel goede ouder als je jezelf niet de instelling hebt om ten eerste je kinderen een hele leuke tijd te bezorgen. Aan de andere kant is het natuurlijk niet de bedoeling dat dit ten koste gaat van jezelf. Hoe los je dit creatief op? Het makkelijkste is om je oudere kinderen, mits oud genoeg, in te zetten om samen iets met de jongere te gaan doen. Hiervoor moet je natuurlijk wel in een omgeving zitten waarin het veilig voor de kinderen is om samen dingen te ondernemen. Vandaar dat veel ouders standaard kiezen voor vakantieparken of campings. Je zult zelden of nooit gezinnen tegenkomen in een hotel. Die zijn daar namelijk helemaal niet op ingericht. Bovendien zorgt deze aanzuigende papa en mama werking ervoor dat er op deze parken nog veel meer kinderen zijn. zo kunnen zij lekker hun gang gaan en kunnen papa en mama een jaar slaap inhalen in hun hangmat.

Kies voor een familieavontuur
Toch is dit verhaal wel iets teveel stereotype om leuk te kunnen zijn. Vroeg of laat zijn de kinderen namelijk uitgespeeld en missen ze hun ouders. Een zomervakantie is het ultieme moment voor quality time met je kinderen. Dat uitbesteden aan een animatieteam op een Italiaanse camping is eigenlijk een goedkope manier om je kinderen af te kopen. Slim op de korte termijn, maar dom op de lange termijn. Veel beter is het om, ver voordat je op vakantie gaat, samen met je kinderen om tafel te zitten en samen te bedenken welk avontuur jullie willen beleven. Bijvoorbeeld door een grote wandeltocht te plannen in de Alpen of door 100 kilometer te gaan varen in een kano en onderweg in het wild te kamperen. Je zou zeggen dat zoiets juist veel energie kost en je gebroken terug komt. Maar als je het goed plant en enigszins kunt inschatten waar de grens ligt, zorgt zo`n vakantie juist voor de ultieme teambuilding. Juist door als gezin een uitdaging aan te gaan, kom je als een sterkere eenheid terug. Gebruik die weinige tijd samen en leer elkaar goed kennen door niet voor de makkelijkste optie te kiezen.

Punt 3: Verdeel en heers
Het is een groot misverstand dat je kinderen vooral blij maakt met luxe vakanties in het buitenland. Het punt is dat jongere kinderen, mits ze fatsoenlijk zijn opgevoed, het helemaal niet zoveel uitmaakt waar ze op vakantie gaan. Wat zij vooral belangrijk vinden is aandacht krijgen van hun ouders en spannende dingen doen. Zie je punt twee niet zitten, heb je echt vakantie nodig en wil je ook tijd besteden aan je kinderen? Kies dan voor de befaamde derde optie: verdeel en heers.

Op kamp
Ieder jaar worden in Nederland hele ladingen zomerkampen gehouden, speciaal voor kinderen in vrijwel alle leeftijden. Er is helemaal niets mis mee om je kinderen hier een week naar toe te brengen. Het is als ouders vrijwel onmogelijk om een zelfde soort programma aan te bieden als ze hier krijgen en bovendien is het heel goed voor hun sociale ontwikkeling om ineens in een grote groep kinderen te zitten. Mits ze goed worden begeleid natuurlijk. Uiteraard kun je deze week als ouders gebruiken om eens lekker de bloemmetjes buiten te zetten en heerlijk een week te gaan relaxen aan het strand, met dat eerder genoemde boek.

Met z`n allen
Uiteraard is het vervolgens wel belangrijk dat je ook nog op vakantie gaat met de kinderen samen. Is dat te duur of te gecompliceerd, kies er dan voor om in ieder geval dagjes er samen op uit te gaan. Verspreid door de vakantieperiode. Grote kans dat het een stuk fijner is om te investeren in je kinderen, als je eerst zelf een week hebt kunnen opladen. Laat de vakantie maar komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.