Op reis gaan met kinderen vraagt altijd om een goede voorbereiding. Je kunt namelijk niet zo eventjes de deur uit rennen! Het is verstandig om na te gaan of er bepaalde medicijnen meegenomen moeten worden, je kunt niet alles zomaar overal kopen namelijk. Natuurlijk moeten de (eventuele) eigen medicijnen van het kind altijd mee op vakantie. <bron>

#1 ORS
ORS wordt gebruikt bij braken en diarree om uitdroging te voorkomen. Het bestaat uit een zout-suiker mengsel en is verpakt in zakjes. Vóór gebruik moet het worden opgelost in water. Vooral bij het reizen naar (sub)tropische landen is het raadzaam dit middel mee te nemen.

#2 Anti-muggen
In landen waar geen malaria voorkomt is een muggensteek meestal alleen vervelend en niet gevaarlijk. Anti-muggenmiddelen helpen muggenbeten te voorkomen. Niet al deze middelen kunnen veilig bij kinderen gebruikt worden. Een veilig middel voor kinderen is Mosi-guard natural®. In malariagebieden is het aan te raden ’s nachts een klamboe en sterke anti-muggenmiddelen te gebruiken. Overleg met jouw apotheker over het gebruik van deze middelen bij kinderen. Smeer het middel bij het kind (en jezelf) niet rond de ogen, de mond of de vingers. Een middel als Jaico-muggenmelk® is bij goed gebruik een veilig middel; let wel goed op de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

#3 Anti-jeuk
Als je dan toch gestoken bent, dan wil je het liefste zo snel mogelijk van de jeuk af. Er bestaan verschillende middelen (Afterbite®, Beetbalsam Jaico®) die kunnen helpen om jeuk te verlichten na een insectenbeet.

#4 Anti-reisziekte
Voor kinderen ouder dan twee jaar bestaan medicijnen (cyclizine, cinnarizine) die kunnen helpen om reisziekte te voorkomen. Overleg met voordat je het middel gaat geven eventjes met de apotheker of de huisarts.

#5 Middel tegen rode billen bij baby’s
Het is handig om voor kinderen die nog luiers dragen een middel tegen rode billen (luieruitslag) mee te nemen. In een warme omgeving kunnen luiers gemakkelijk gaan broeien en luieruitslag veroorzaken. Te gebruiken middelen zijn bijvoorbeeld sudocreme en bepanthen.

#6 Paracetamol
Tegen pijn en koorts neem je uiteraard paracetamol mee. Over het algemeen zijn zetpillen bij kinderen handig, maar deze mogen absoluut niet warmer dan 25 °C worden. Bij een reis naar een warm land kun je dus beter tabletten of een drank meenemen. De dosering is afhankelijk van het gewicht van het kind.

#7 Neusdruppels of spray
Bij een verstopte neus of oorpijn kunnen neusdruppels goed werken. Je kunt hiervoor speciale neusdruppels (xylomethazoline) of zoutoplossing kopen bij de drogist of apotheek.

#8 Eigen medicijnen van het kind
Indien het kind eigen medicijnen heeft, zorg er dan voor dat je hier ruim voldoende van mee neemt.. Infomeer bij de apotheek hoe je de medicijnen tijdens de vakantie het beste kunt bewaren. De apotheker kan een medicijnpaspoort maken met daarin de stofnamen van alle medicijnen die het kind gebruikt. Een arts in het buitenland heeft op deze manier een snel overzicht van de medicijnen van het kind.

Ook handig om mee te nemen
pleisters
thermometer
schaar (eventueel een verbandschaar)
watten
steriele gaasjes
snelverband
pincet
tekentang
verbandrolletjes (6 en 8 cm)
papieren zakdoekjes
veiligheidsspelden
wondontsmettingsmiddel bijvoorbeeld jodium of sterilon

FIJNE VAKANTIE!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.