Voor veel huiseigenaren komt vroeg of laat dat ze gaan nadenken over het volgende. Kunnen we beter verbouwen of verhuizen? Uiteenlopende redenen kunnen hiervoor zorgen. We noemen de meest voorkomende argumenten waardoor je tussen verbouwen en verhuizen kunt twijfelen.

  • Je huidige huis voldoet niet meer aan je woonwensen
  • De eerder afgesloten hypotheek had een hoge rente. Als je nu zou verhuizen kun je een nieuwe hypotheek met een voordelig rentetarief afsluiten
  • Er is meer ruimte in je huis nodig.
  • Je huidige huis is te groot. Je wilt kleiner wonen.
  • Er zijn (ingrijpende) verbouwingen nodig aan je huidige huis. Als je geen klusser bent, kun je over verhuizen nadenken

Voordelen van verbouwen

Uiteenlopende redenen om over verhuizen of verbouwen na te denken. Wat zijn de voordelen van verbouwen?

Allereerst is verbouwen een goede optie als je met veel plezier in je woning woont. Je kent de buurt goed, weet waar alle voorzieningen zijn. Ook hoef je met verbouwen niet bang te zijn dat sociale contacten minder hecht worden. Verbouwen kan dan een goede optie zijn. Het is verstandig om dan een goed berekenplan te maken. Het maakt voor je berekenplan uit of je de verbouwing zelf uitvoert of uitbesteedt. Denk je aan uitbesteding door een aannemer? Dan kan het lonen om meerdere offertes op te vragen. Zo weet je wat de kosten zijn van een verbouwing.

Daarnaast kan een verbouwing ervoor zorgen dat je huis meer aan je wooneisen voldoet. Je houdt van de plek, het huis en de buurt. Maar die oude badkamer.. Die is niet meer van deze tijd. En met een verbouwing kun je deze ook nog energie zuiniger maken. Een verbouwing levert je in dit geval naast een mooiere badkamer ook een besparing op. Laat eens uitrekenen wat het op jaarbasis aan besparing oplevert. En in hoeveel jaar je deze besparing hebt terugverdiend. Dat kan helpen om de keuze tussen verbouwen en verhuizen te maken!

Een ander voordeel van verbouwen is dat je het huis kunt veranderen naar je woonwensen. Heb je een extra kamer nodig voor je groeiende gezin? Of werk je veel thuis en is een werkkamer een welkome aanvulling? Dat is met een verbouwing allemaal mogelijk. Ook twee kleine kamers toevoegen tot 1 kamer is door te verbouwen een haalbare optie.

Voordelen verhuizen

De voordelen van verhuizen zijn er ook. Als je al langer in je huis woont, heb je een hypotheek afgesloten tegen een bepaald rente tarief. Het is altijd verstandig om, als je aan verhuizen denkt, op te vragen wat de huidige rente stand nu is. De hypotheekrente vergelijken noemen we dit ook wel. Veel mensen willen profijt hebben van een lagere rente stand. Begrijpelijk, want dit levert een forse besparing op je maandlasten op.

Door te verhuizen kun je in bepaalde gevallen voorkomen dat je een overstapboete moet betalen. Oftewel: dat als je wilt profiteren van een lagere rente, je een bepaald bedrag betaalt om zo te switchen naar de lagere rente.
Tip: Bij de Hypotheker kun je de actuele rentestanden van hypotheekverstrekkers opvragen. De Hypotheker is onafhankelijk én heeft kennis van de markt.

Het tweede voordeel van verhuizen is dat je zonder te verbouwen je huis kunt uitkiezen naar je wensen. Je gaat gericht op zoek naar een huis die heeft wat je nodig hebt. Een extra garage, meer buitenruimte of juist minder en een groter woonoppervlak. En daarbij profiteer je dan ook nog eens van een aantrekkelijke rente. Veel mensen kunnen door te verhuizen daardoor een hogere huizenprijs lenen. Dit omdat de hypotheekrente lager is als wat ze er 10 jaar geleden voor betaalden.

Een derde voordeel van verhuizen? Je maakt een hele nieuwe start. Je leert nieuwe mensen kennen. Het kan zijn dat je door te verhuizen dichterbij je werk of andere voorzieningen gaat wonen. Dit scheelt weer reistijd.

Als vierde is het voordeel van verhuizen dat je niet hoeft te klussen. Ook als je een fervent klusser bent, kost klussen veel tijd en geld. Denk maar aan alle materialen die nodig zijn voor het isoleren van de zolder en badkamer. Een verbouwing uitbesteden is ook duur en niet iedereen heeft er voldoende spaargeld voor. Je kunt wel een bouwdepot afsluiten als je wilt verbouwen.

Nadelen verbouwen

De nadelen van verbouwen zijn:

  • Het kost veel tijd. Zeker als je het zelf gaat doen. Veel mensen zien op tegen de verbouwing door de stof en rommel die het met zich meebrengt.
  • Een verbouwing kost veel geld. Meestal is het zo dat de kosten die je in de verbouwing stopt, de waarde van je huis vermeerderen. Heb je een verbouwing van €40.000? Meestal kun je dit dan bij de woningwaarde optellen
  • Als je geen spaargeld hebt, kun je een bouwdepot afsluiten. Niet iedereen vindt deze extra lening fijn, het kan extra financiële druk geven

Ook kan een verbouwing mensen veel stress geven. Er is veel om rekening mee te houden.

Nadelen verhuizen

Denk je aan verhuizen? Overweeg dan deze nadelen:

  • Een verhuizing vraagt veel geregel. Denk aan de waardebepaling van je woning. Het regelen van de taxatie. Maar ook de notaris en hypotheek regelen.
  • Je huis wordt door andere mensen bekeken. Dit vraagt een opgeruimd en net huis. Het kan zijn dat je huis langer te koop staat. Dit kan ook druk geven.
  • Stress is iets wat bijna iedereen bij een verhuizing ervaart. Het inpakken van alle spullen, het regelen als ook het afwachten of de koper een goed bod op je huis doet
  • Je weet wat je hebt in je huidige woonomgeving.

Een beslissing maken tussen verhuizen en verbouwen

Tijd om een beslissing te maken. Zet voor jezelf de min en pluspunten van een verhuizing of verbouwing op een rij.
Bij de Hypotheker kun je een gratis woningwaarde meter invullen. Als je de verkoopwaarde van je huis wilt weten omdat je de hypotheek wilt oversluiten of je huis wilt verkopen, moet je een taxatie laten doen. Dit kan bij een makelaar. Let erop dat de makelaar aan de verkoopeisen voldoet.

Vraag ook eens na wat de actuele hypotheekrente is. Zo kun je uitrekenen wat in jouw situatie financieel voordeliger is. Verhuizen of verbouwen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.